AAA

ZELENA-SRBIJA | 03.09.2018 15:30

Francuski astrofizičar: Spasavanje planete podrazumeva i drastične odluke

Francuski astrofizičar Orelijen Baro (Aurelien Barrau) izjavio je danas da je spasavanje planete jedan od najvećih izazova u istoriji čovečanstva i dodao da to podrazumeva i drastične političke odluke.

Baro je za agenciju Beta rekao da više nisu dovoljne lokalne incijative i volja gradjana u rešavanju tog pitanja već drastične odluke političara koje mogu da budu i nepopularne.

"Izazov je da se dobrovoljno odreknemo odredjenog komfora i podstaknemo političare da nametnu kolektivne mere", rekao je naučnik, inače poznat u Francuskoj i kao aktivista za zaštitu životne sredine i zaštitu životinja.

"Nemamo izbora osim da pozivamo na čvrste, teške i neposredne političke odluke koje će nas spasiti", rekao je Baro čiji je tekst o tom pitanju koji je napisao s glumicom Žilijet Binoš danas objavljen u parisku Mondu.

Oko 200 poznatih ličnosti iz sveta umetnosti, filma i nauke uputilo je apel za hitno spavanje planete. Taj apel je odgovor na tekst glumice i naučnika.

Baro je ranije pozvao sve poznate ličnosti da iskoriste svaki javni nastup i razgovor s političarima kako bi se nešto učinilo na tom planu.

"Više nijedna politička misao, nijedan politički projekat, neće imati smisla ako se ne učini ništa u spasavanju ostatka sveta i to treba da bude prioritet svih nas",  dodao je Baro agenciji Beta.

Baro (45), astrofizičar i kosmolog iz francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja (CNRS), poznat je i kao aktivista za rešavanja migrantskog pitanja i pored knjiga o struci, piše članke i radove o ekologiji redovno kritikujući javnost da ne čini dovoljno za zaštitu životne sredine.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.