AAA

ZELENA-SRBIJA | 16.09.2018 18:20

Pariz danas bez automobila


Ulice Pariza danas su zatvorene za saobraćaj u okviru četvrte manifestacije Dana bez automobila na radost pešaka koji uživaju u slobodnoj šetnji i u raznim manifestacijama na otvorenom.

Zabrana saobraćaja od 11.00 do 18.00 ipak se ne odnosi na sva vozila. Izuzetak su vozila hitne pomoći, taksi vozila i turistički autobusi.

Čuvena avenija Jelisejskih polja pretvorena je u pešačku zonu, a neke zone pod sloganom "Pariz diše" (Paris Respire) potpuno su zatvorene za sav saobraćaj, medju njima su šume na istočnom i zapadnom obodu Pariza Bulonjska i šuma Vensen.

Ovogodišnji dan bez automobila u Parizu podudara se s Evropskim danima baštine. Na raznim mestima u glavnom gradu Francuske organizovane su ulične manifestacije dok je gradjanima otvorena predsednička Jelisejska palata.

Gradske vlasti Pariza odlučile su da deo glavnog grada Francuske bude zatvoren za saobraćaj jednog dana tokom meseca, a ta mera će biti uvedena od 7. oktobra. Takav režim će se odnositi na kvartove u kojima se nalaze Notr-Dam, Luvr i Opera, koji se geografski nalaze u samom srcu Pariza.

Gradonačelnici Pariza i Brisela An Idalgo i Filip Kloz predložili su da bude uveden na evropskom nivou Dan bez automobila u svim glavnim gradovima zemalja Evrope u cilju smanjenja zagadjenja.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.