AAA

ZELENA-SRBIJA | 08.10.2018 09:50 > 08.10 09:51

Stručnjaci UN: Potrebne brze promene da bi se ograničilo globalno zagrevanje (VIDEO)


Svet će morati da sprovede "brzu" tranziciju "bez presedana" ako želi da ograniči globalno zagrevanje na 1,5 stepeni, upozoravaju danas stručnjaci UN za klimatske promene.

"Ako zagrevanje nastavi da raste sadašnjim tempom, pod uticajem emisije gasova sa efektom staklene bašte, 1,5 stepen će biti dostignut izmedju 2030. i 2052. godine", navodi se u izveštaju objavljenom danas u Južnoj Koreji.

Promene koje treba sprovesti u cilju ograničavanja zagrevanja odnose se na energiju, industriju i infrastrukturu.

U izveštaju, koji su odobrili i predstavnici vlada nakon sesije sa naučnicima, ukazuje se i na povećane rizika ukoliko granica bude iznad 1,5 stepeni.

U izveštaju na 400 stranica, čiji je rezime objavljen danas za one koji donose političke odluke, naučnici su izložili mnoge faktore zagrevanja koji su uzeli maha.

"Svako i najmanje dodatno zagrevanja je važno, pogotovo pošto premašenih 1,5 stepeni može da znači nepovratnu promenu, poput gubitka nekih ekosistema", rekao je Hans-Oto Pertner, kopredsedavajući sednici Medjuvladinog panela o klimatskim promenama (IPCC) koji je prošle sedmice u Južnoj Koreji okupio istraživače i predstavnike država.

On je rekao da se istraživanje IPCC zasniva na više od 6.000 studija.

Ukoliko se države ne budu pridržavale obaveza iz Pariskog sporazuma iz 2015, na kraju veka će biti "plus tri stepena", upozorili su stručnjaci.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.