Web Analytics
U Valjevu građani prekinuli tribinu o projektu Jadar, Rio Tinto saopštio da ne žele dijalog - BetaRS

U Valjevu građani prekinuli tribinu o projektu Jadar, Rio Tinto saopštio da ne žele dijalog

Društvo | 28.03.2024 | access_time 21:55
U Valjevu građani prekinuli tribinu o projektu Jadar, Rio Tinto saopštio da ne žele dijalog
Foto: Kreni Promeni/Printscreen
Kompanija Rio Tinto organizovala je danas u Valjevu prezentaciju projekta "Jadar" koju su prekinuli građani i ekološki aktivisti, objavila je televizija N1.

Na događaj su bili pozvani samo predstavnici lokalnih zajednica, ali su se pojavili i građani i ekološki aktivisti sa porukom da taj projekat ne žele.

Iako je, kako piše na sajtu N1, zamisao bila da to bude zatvoren skup, ispred hotela se okupio se veliki broj ekoloških aktivista, a bili su predstavnici različitih ekoloških organizacija mešu kojima i Aleksandar Jovanović Ćuta.

Oni su izdejstvovali da svi oni, kao i mediji, uđu na prezentaciju.

"Ja ne želim da vi budete ovde, ali ja odavde nemam gde da odem. To je velika razlika, ja nemam gde da odem", rekao je jedan od aktivista predstavnicima kompanije, dok su ostali vikali "napolje" i "marš iz Srbije".

Jovanović i ekološki aktivisti rekli su reporter N1 uoči događaja da nastavljaju da prate sva dešavanja vezana za Rio Tinto, jer su uvereni da na projekat "nije stavljena tačka, već zapeta".

Kompanija Rio Tinto je potom saopštila da su pojedinci danas "sprečili slobodan dijalog i razmenu informacija" i izražila žaljenje zbog toga.

"Sa žaljenjem konstatujemo da su prilikom organizacije javnog dijaloga na temu projekta "Jadar" pojedinci, pretnjama, zastrašivanjem i napadima na predstavnike kompanije i građane Valjeva sprečili slobodan dijalog i razmenu informacija", navodi se.

Iz te kompanije su saopštili da je to urađeno "pod izgovorom izražavanja slobodne volje građana koji se protive projektu "Jadar".

Kako su naveli, Rio Tinto poštuje pravo građana Srbije na miran protest u skladu sa propisima, te da današanja dešavanja "pokazuju da protivnici projekta ne žele dijalog zasnovan na činjenicama".

"Ovakva dešavanja predstavljaju nastavak širenja netačnih i neosnovanih optužbi na račun kompanije", naveli su.

Teme