Web Analytics
U austrijskom Institutu za tehnologiju razvijaju bateriju bez litijuma - BetaRS

U austrijskom Institutu za tehnologiju razvijaju bateriju bez litijuma

Životna sredina | Izvor: Beta | 29.03.2024 | access_time 13:10
U austrijskom Institutu za tehnologiju razvijaju bateriju bez litijuma
Austrijski Institut za tehnologiju (AIT) u Beču dobio je od Evropske unije veliki istraživački projekat za proizvodnju baterija od recikliranih materijala koji ne sadrže problematične sirovine litijum, nikl i kobalt, saopštila je danas Kancelarija Grada Beča u Beogradu.

"Prvi put ćemo na kraju projekta moći da proizvedemo bateriju od recikliranih materijala", izjavio je vođa projekta Damian Kupid. Na projektu radi 35 stručnjaka.

Za tu bateriju prerađivaće se stari akumulatori, koji se trenutno recikliraju samo oko 40 odsto, a eksperimentiše se i sa alternativnim sirovinama.

"Rudarski otpaci sadrže mnogo kobalta, nikla i mangana. Imamo fotonaponske panele koji sadrže silicijum. To možemo takođe ponovo iskoristiti", objasnio je Kupid.

Dodao je da je cilj da zemlja postane što nezavisnija u Evropi sa proizvodnjom.

"Masovna proizvodnja je nešto što ponovo moramo da naučimo u Evropi, posebno u oblasti baterija", rekao je šef istraživačke jedinice za baterije u AIT-u, Markus Jan.

Ono što se gradi u istraživačkom centru moglo bi, kako je rekao, da se odmah koristi u vozilima, a u tom projektu se ne vodi računa samo o održivosti materijala, već i o proizvodnji.

"Kako smanjiti upotrebu rastvarača u proizvodnji, kako možemo generalno trošiti manje struje i gasa pri proizvodnji", rekao je Jan.

Da li će se te baterije moći proizvoditi u velikim količinama i koji će konkretni tipovi baterija prevladati, prema njegovim rečima, trenutno nije moguće predvideti.

"To zavisi od kasnije primene. Određena vozila zahtevaju određeni tip baterije, dok bi možda električni trotineti mogli zahtevati drugačiji tip. To je upravo ono što proučavamo, koji materijal ima smisla za koju primenu", rekao je Jan.

Predviđeno vreme trajanja projekta je tri godine. Prema oceni stručnjaka to je veoma otvoren, ali obećavajući put ka "zelenoj bateriji". EU finansira bečki projekat sa milion evra.

 

 

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina