Web Analytics
ODIHR: Sveobuhvatna reforma izbornog zakonodavstva u Srbiji potrebna mnogo pre narednih izbora - BetaRS

ODIHR: Sveobuhvatna reforma izbornog zakonodavstva u Srbiji potrebna mnogo pre narednih izbora

Politika | 18.04.2024 | access_time 18:50
ODIHR: Sveobuhvatna reforma izbornog zakonodavstva u Srbiji potrebna mnogo pre narednih izbora

Izmene i dopune pet propisa, koje su vlasti Srbije predložile radi unapređenja izbornog procesa, ne predstavljaju sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, koju je potrebno sprovesti mnogo pre narednih izbora, uz učešće svih relevantnih zainteresovanih strana, navela je Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

U Mišljenju ODIHR-a, sačinjenom na zahtev srpskih vlasti o paketu izmena i dopuna izbornog zakonodavstva koji je izradila Radna grupa Vlade Srbije, ukazuje se da ti amandmani predstavljaju dobrodošao korak ka sprovođenju određenih preporuka ODIHR-a u domenu zakonodavstva, ali da je ipak potreban sveobuhvatni, inkluzivni dijalog o poboljšanju izbornih uslova.

"Priprema ovih izmena i dopuna nije predstavljala sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, te stoga i dalje postoji preporuka ODIHR-a da se iniciraju bilo kakve dalje izmene i dopune, mnogo pre održavanja narednih izbora, kroz inkluzivni konsultativni proces koji uključuje relevantne zainteresovane strane poput organizacija civilnog društva, i kojim se unapređuje široki politički konsenzus", navodi se u Mišljenju objavljenom na sajtu OEBS-a.

U Mišljenju o izmenama i dopunama pet propisa u Srbiji - Zakona o sprečavanju korupcije, Zakona o izboru narodnih poslanika, Zakona o lokalnim izborima, Zakona o izmeni i dopuni Zakona o Ustavnom sudu i Zakona o dopunama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, navodi se da bi bilo korisno dalje razmatranje nekih od predloženih izmena i dopuna pre njihovog usvajanja.

Kad je reč o preporukama za dalje unapređenje ili dopunu predloženih izmena i dopuna, ODIHR navodi da je neophodno dalje razmotriti usklađivanje odredbi Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima, kako bi se osigurala konzistentnost izbornog zakonodavstva.

Kako bi se obezbedila pravna sigurnost, izmene i dopune koje se odnose na obuku komisija za lokalne izbore i članova biračkih odbora treba jasno da preciziraju primenjivost na predstojeće izbore, dodaje se.

U Mišljenju ODIHR navodi i da je potrebno dalje razmotriti definisanje jasnih, objektivnih i pravičnih kriterijuma za podnošenje liste nacionalnih manjina i za dodelu statusa nacionalne manjine listama, kako bi se sprečila zloupotreba posebnih odredbi za liste nacionalnih manjina.

Kako bi se obezbedila veća transparentnost u pogledu zloupotrebe javnih resursa u kampanji, neophodno je da Agencija za sprečavanje korupcije brzo objavljuje upozorenja upućena javnim funkcionerima za srodne prekršaje, stoji u Mišljenju ODIHR-a.

Dodaje se da je potrebno dalje razmotriti vreme potrebno Ustavnom sudu za rešavanje žalbi na izborne rezultate, kako bi se obezbedio delotvoran pravni lek.

Teme