Web Analytics
Okrugli sto o Kosovu: Protiv Vučića pokrenuti krivični postupak - BetaRS

Okrugli sto o Kosovu: Protiv Vučića pokrenuti krivični postupak

Politika | 22.04.2024 | access_time 14:20
Okrugli sto o Kosovu: Protiv Vučića pokrenuti krivični postupak
Foto: Velimir Perovic

Svi učesnici današnjeg okruglog stola na temu "Kosovo i Metohija između okupacije i izdaje" složili su se da bi protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića trebalo pokrenuti krivični postupak zbog, kako su kazali, njegovog doprinosa da ta teritorija postane suverena i nezavisna država.

Okrugli sto su u Beogradu organizovali Srpsko nacionalno veće KiM, Narodni pokret "Otadžbina" i Srpski nacionalni forum, a učestvovali su brojni intelektualci među kojima su bili Vesna Rakić Vodinelić, Kosta Čavoški, Božo Prelević, Milo Lompar, Dejan Mirović, Zoran Čvorović, Duško Kuzović, Đorđe Vukadinović, Ivan Ninić, Momčilo Trajković i drugi.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća KiM Momir Stojanović je rekao da se nakon tragičnog događaja u Banjskoj sa KiM iselilo 20.000 Srba i da vlast planira da Univerzitet u Severnoj Mitrovici izmesti u Kruševac.

"Personifikacija politike o Kosovu i Metohiji u jednom čoveku, Aleksandru Vučiću, pokazala se pogubnom. Njegovo priznanje da ga je svih ovih godina u pregovorima oko KiM lagala i obmanjivala međunarodna zajednica zvuči alarmantno i otvara pitanje njegove istorijske, političke i krivične odgovornosti zbog nepoštovanja Ustava i izdaje", naglasio je Stojanović.

Profesorka Rakić Vodinelić je kazala da od 1999. godine traje proces puzajućeg priznanja nezavisnosti Kosova, a da bi Zajednica srpskih opština, prema Briselskom sporazumu, za Srbiju bila teritorija strane države.

"Protiv Vučića bi trebalo pokrenuti krivičnu odgovornost zbog Briselskog sporazuma iz 2013. godine. Taj sporazum nije ratifikovan u Skupštini Srbije. Svi sporazumi koje je vlast na čelu s Vučićem potpisala ili prihvatila naneli su štetu srpskoj zajednici na Kosovu i doveli u pitanje osnovna ljudska prava Srba na severu Kosova", rekla je ona.

Dodala je da je Vučić na primeru Kosova prekoračio ustavna ovlašćenja i da bi zbog toga trebalo i da politički odgovara, ali da je nemoguće smeniti ga u Skupštini Srbije.

"Vučić je počinio više krivičnih dela: prihvatio je kapitulaciju, odavao je državne tajne, zloupotrebio je službeni položaj i pogazio Ustav. Kosovo je danas i de fakto i de jure nezavisna država. Nije se smelo završiti pitanje Kosova tako što su se sve vreme lagali Srbi koji žive na Kosovu", naglasila je Rakić Vodinelić.

Po njenim rečima, prijem Kosova u Savetu Evrope neće biti iznenađenje jer je Srbija, kakao je navela, priznala suverenitet, samostalnost i nezavisnost Kosova.

"Srbija je sve to priznala i sada na tome rade strane države", kazala je.

Rakić Vodenilić smatra da bi osnovna obaveza države Srbije sada trebalo da bude borba za bolji položaj srpske zajednice na Kosovu.

Advokat Božo Prelević je rekao da pravno-obavezujući sporazum s Kosovom nisu hteli da potpišu Zoran Đinđić, Vojislav Koštunica i Boris Tadić.

"A onda je 2011. godine međunarodna zajednica pronašla Aleksandra Vučića koji prihvatio sporazum s Kosovom, i već 2012. godine su ga doveli na vlast u Srbiji. Vučić je sve predao Prištini, a pod ingerencijama Srbije ostali su samo obrazovanje, zdravstvo i kultura. Za očekivati je da će Vučić i te oblasti predati prištinskim institucijama", ocenio je Prelević.

Ukoliko Kosovo bude primljeno u UNESKO, dodao je, svi pravoslavni hramovi Srpske pravoslavne crkve postaće kulturna baština Kosova.

"I Kumanovski sporazum je bio čin veleizdaje, ali on se zbog vođenog rata može braniti za razliku od Briselskog i Francusko-nemačkog sporazuma", istakao je Prelević.

Rekao je da je Kosovo vlastima u Beogradu uglavnom služilo za krađu glasova i pranje para.

"Kosovo se spasiti ne može, a za to su odgovorni i oni koji su glasali za sopstvene dželate i buzdovane iz Srpske liste", kazao je on.

Profesor Pravnog fakulteta iz Kragujevca Zoran Čvorović je rekao da se Kosovo može sačuvati samo ukoliko Srbija napusti Briselski proces i evrointegracije.

"Evrointegracije su šargarepa za kosovsku katastrofu. Srbija bi trebalo da odustane od evropskog puta i da napusti Savet Evrope jer ne može da ostane član te organizacije s otcepljenom teritorijom. Rešavanje pitanja Kosova mora da se vrati pod okrilje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", rekao je on.

Profesor Dejan Mirović je kazao da je predsednik Vučić tri puta izvršio državni udar.

"Prihvatanjem i potpisivanjem Briselskog, Vašingtonskog i Francusko-nemačkog sporazuma, Vučić je izvršio državne udare. On je suspendovao Ustav iz ličnih interesa. Vučić nije imao nikakve rezerve na te sporazume, kako to priča na režimskim glasilima, jer da je imao podneo bi ih u pisanoj formi u trenutku donošenja tih dokumenata", objasnio je Mirović.

Marko Jakšić iz Narodnog pokreta "Otadžbina" je govorio o kontinuiranom stradanju Srba na Kosovu još od prve i druge seobe pod srpskim patrijarsima i predložio da se osnuje Muzej stradanja kosovskih Srba.

Teme