Web Analytics
UNDP: Otvoren novi javni poziv za inovacije u oblasti cirkularne ekonomije u Srbiji - BetaRS

UNDP: Otvoren novi javni poziv za inovacije u oblasti cirkularne ekonomije u Srbiji

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 22.04.2024 | access_time 15:30
UNDP: Otvoren novi javni poziv za inovacije u oblasti cirkularne ekonomije u Srbiji
Foto: Beta/MILAN ILIC

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) je danas otvorio novi javni poziv za saradnju nauke i privrede u razvoju i primeni inovativnih rešenja za efikasniju upotrebu prirodnih resursa i ponovno korišćenje i reciklažu materijala i proizvoda.

Do 31. maja mogu da se prijave naučno-istraživačke organizacije i inovacioni centri iz Srbije koji sarađuju ili će sarađivati sa privatnim i javnim preduzećima na rešenjima u oblasti cirkularne ekonomije.



Na predstavljanju kokursa je rečeno da će podršku od po 10.000 dolara dobiti najmanje 10 najperspektivnijih predloga.

Objavljivanje rezultata konkurs planirano je za 31. jul. Informacije o načinu prijavljivanja i propozicijama poziva su na sajtu Cirkularne zajednice (www.cirkularnezajednice.rs).

Cilj konkursa koji se sprovodi uz podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), jeste da doprinese efikasnijoj upotrebi resursa i energije, boljem upravljanju otpadom, a time i smanjenju emisija gasova sa "efektom staklene bašte" i očuvanju životne sredine.

Zamenik stalog predstavnika UNDP-a u Srbiji Fabricio Andreuci ukazao je da ta organizacija, kako bi ubrzala prelazak na cirkularnu ekonomiju u Srbiji, podržava naučno-istraživački i privatni sektor da rade zajedno kako bi pretvorili inovacije u isplativa poslovna rešenja.

"Razvoj i primena njihovih ideja pomažu da ubrzamo zelenu tranziciju u Srbiji, podstaknemo ekonomski rast i poboljšamo kvalitet životne sredine, na dobrobit svih", rekao je Fabricio.

U prethodnim ciklusima ovog konkurs podršku dobilo 25 cirkularnih inovacija, u ukupnom iznosu od 250.000 dolara.

Podsetio je inovatore da ideje u oblasti cirkularne ekonomije mogu da prijave i na stalno otvoreni "Javni poziv za inovativna rešenja za zelenu tranziciju srpske privrede i društva" u okviru projekta EU za Zelenu agendu u Srbiji.

"Srpski inovatori imaju globalno relevantna rešenja za štednju prirodnih resursa i smanjenje otpada i zagađenja", kazao je Fabricio.

Po njegovim rečima, za brži razvoj cirkularnih ideja u Srbiji nepohodan je i povoljan pravni okvir. Kao primer dobrog je naveo nove propise o odlaganju građevinskog otpada koji utvrđuju da kompanije ne mogu da dobiju dozvolu za izgradnju ukoliko ne poseduju plan upravljanja građevinskim otpadom.

Upozorio je da otpad iz sektora građevinske industrije predstavlja 30 odsto ukupnog otpada u svetu, kao i da je  građevinska industrija odgovorna za 39 odsto globalnih emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Dodao je da izmene Zakona o upravljanju otpadom omogućavaju korišćenje otpada i sporednih sirovina za naučno-istraživačke svrhe, poput kompanija koje koristi pepeo iz termoelektrana za pravljenje betonslke blokove.

Pomoćnik ministarke zaštite životne sredine Dušan Čarkić izjavio je da cirkularna ekonomija važan strateški koncept za zelenu tranziciju i nalazi se među priritetima Vlade Srbije, jer se njenom primenom štede i resursi i energija.

"Cirkularna ekonomija je multisekrorska tema koja obuhvata veći broj oblasti od upravljanje ozpadom i otpadnoim vodama, produžene odgovornosti proizvođača, zelene jabvne nabavke, korišćenje OIE, energetsku efikasnost, upravljanje hemikalijama", rekao je on.

Istakao je da proces tranzicije na cirkularnu ekonomiju podrazumeva sistemski pristup i obavezno korišćenje potencijala istraživanja, inovacija i digitalizaciju, kao i povezivanje svih zainteresovanih strana i njihovu dugoročnu saradnju.

"Ministarstvo zaštite životne sredine je u saradnji sa UNDP-em u poslednje dve godine podržalo saradnju naučno-istraživačkih organizacija i privrede, kroz dodelu 25 cirkularnih vaučera za inovativne ideje. Veliki broj prijavljenih ideja u prethodnim pozivima pokazuje da se ova saradnja intenzivno razvija i nadamo se da će i ovaj novi poziv biti dobro prihvaćen i inspirativan i da ćemo nagraditi još mnogo dobrih ideja", dodao je Čarkić.

Na današnjem skupu su se predstavili autori rešenja za primenu principa cirkularne ekonomije u građevinskoj industriji koji su u prethodnom ciklusu dobili podršku.

Prikazali su rešenja za proizvodnju betonskih ploča od otpadnog pepela iz termoleketrana, betonskih blokova od recikliranog stiropora i pepela, izradu građevinskog materijala od tekstilnog otpada, kao i materijala za uređenje enterijera od otpadnog stakla.

Predstavljene su Smernice za upravljanje otpadom od građenja i rušenja, koje je pripremilo Ministarstvo zaštite životne sredine kako bi preduzećima i investitorima olakšalio primenu nove Uredbe koja reguliše ovu oblast.

Prikazana je i sesija 8. Svetskog foruma za cirkularnu ekonomiju pod nazivom "Perspektive građevinskog sektora – od globalnih praksi do Okeanije".

Na tom Forumu koji je od 15. do 18. aprila održan u Briselu, delegacija Srbije je predstavila više od 60 inovacija u oblasti cirkularne ekonomije, koje su primenjene zahvaljujući podršci Evropske unije, Vlade Švajcarske i GEF-a, u okviru dve inicijative koje u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine sprovodi UNDP - "EU za Zelenu agendu u Srbiji" i "Smanjenje ugljeničnog otiska lokalnih zajednica primenom principa cirkularne ekonomije u Srbiji – Cirkularne zajednice".

Kompletan materijal možete preuzeti i pogledati OVDE.

Teme

Povezane vesti

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori