Web Analytics
Novi Sad: Protest zbog sedmog ovogodišnjeg femicida - BetaRS

Novi Sad: Protest zbog sedmog ovogodišnjeg femicida

Društvo | 22.04.2024 | access_time 21:45
Novi Sad: Protest zbog sedmog ovogodišnjeg femicida
Foto: Beta/Dragan Gojic

Aktivistička grupa "Žene za promene" organizovala je večeras na Trgu slobode u Novom Sadu protest zbog sedmog po redu femicida od početka godine.


U Ulici Baja Pivljanina u naselju Klisa u Novom Sadu u subotu je 29-godišnju ženu A.A, majku troje dece, ubio njen partner.

"Društvo koje nije u stanju da zaštiti živote, prava i slobode svojih građanki nije manje žensko - to društvo je manje ljudsko", poručile su aktivistkinje.

Pred početak akcije, sprovedena je "blic anketa" među slučajnim prolaznicima, a na pitanje ko je dogovoran za eskalaciju nasilja nad ženama, građani su između ostalog odgovorili: "društvo, patrijarhat, siromaštvo, desničarenje, nekažnjavanje, onaj ko postavlja pravila, država, onaj ko organizuje institucije, nedostatak empatije" i slično.

Na pitanje šta bi valjalo činiti da se zaustavi nasilje, predloženo je da se uvedu oštrije kazne za nasilnike, da se promene funkcioneri u policiji i sudstvu, ali i "da se pokrene revolucija".

"Policija mrzi žene. Tužilaštvo je potkupljivo, njih treba sve promeniti. Naše je da budemo empatični i da reagujemo", neki su od zabeleženih odgovora.

Kao i prethodnih šest puta, aktivistkinje su poručile nadležnima da se "usredsrede na spasavanje ženskih života i obuzdaju epidemiju nasilja", kao i da obezbede procenu rizika od femicida u svakom slučaju prijavljenog porodičnog i partnerskog nasilja.

Ponovo je zatraženo i da se izriču kazne koje bi obeshrabrile nasilnike na ponavljanje dela, kao i da femicid bude klasifikovan kao posebno, najteže krivično delo.

Teme