Web Analytics
Hajnan expo - pionir zelene potrošnje - BetaRS

Hajnan expo - pionir zelene potrošnje

Ekonomija | 23.04.2024 | access_time 12:35
Hajnan expo - pionir zelene potrošnje
Foto: Posetioci isprobavaju bicikle na štandu kompanije Tajšan sports tokom četvrte kineske međunarodne izložbe potrošačkih proizvoda u Hajkouu, glavnom gradu provincije Hajinan na jugu Kine (Sinhua/Guo Čeng)

Na 4. kineskom međunarodnom sajmu potrošačkih proizvoda u južnom kineskom Hajnanu, posetioci su očarani realističnim umetničkim delom u obliku leptira, zbog čega mnogi zastaju i fotografišu. Pažljiviji pogled kroz kamere njihovih telefona otkriva da je "leptir" napravljen od raznog odbačenog plastičnog otpada, piše Sinhua.

"Većina plastičnih čepova za flaše se odbacuje i zagađuje životnu sredinu", rekao je Džang Lina, umetnički direktor Gaonasa. "Recikliranjem plastičnih čepova za flaše i drugog otpada, kombinujemo ih sa dragim kamenjem da bismo stvorili ukrase u obliku leptira, podstičući koncept zelene potrošnje kod potrošača", dodao je.

Zeleni elementi su svuda na sajmu, sa sve većim brojem kompanija koje prihvataju zeleni i nisko-ugljenični trend.

Na ovom godišnejm događaju, različiti brendovi odeće nude ekološki prihvatljivu odeću napravljenu od recikliranih i višekratnih materijala.

"Francuski ekološki brend cipela Viron, koji je naša kompanija predstavila, specijalizovan je za proizvodnju cipela korišćenjem biljnih materijala kao što su ostaci jabuke i kukuruzne ljuske, i reciklirane gume, a đonovi se mogu reciklirati", rekao je Deng Pihuan, zamenik direktora projekta Bajlan grupe (Bailian Group).

Popularnost proizvoda sa niskim sadržajem ugljenika i ekološki prihvatljivih proizvoda na sajmu pokazuje sklonost potrošača prema zelenoj potrošnji i njihovo sve veće prepoznavanje prirode i ekološkog očuvanja u Kini.

Na izložbenom prostoru Kouč (Coach), značajnu pažnju privukla je privlačna crvena kožna torba. Napravljena je od materijala za višekratnu upotrebu i dizajnirana za lako rastavljanje, popravku i prenamenu, kako je objasnio predstavnik kompanije.

"Ova torba je prelepa", rekao je 25-godišnji Džang Sinan. "Za istu cenu, spremniji sam da kupim ekološki prihvatljiv proizvod i doprinesem zaštiti životne sredine", dodao je.

Izveštaj koji je objavila konsultantska kuća PwC tokom sajma pokazuje da je održiva potrošnja postala globalni fokus, sa više od 40 odsto potrošača koji su spremni da plate 10 odsto više od proseka za proizvode i usluge koji uključuju zaštitu životne sredine, društvene vrednosti i vrednosti upravljanja (ESG).

U većini regiona Bliskog istoka, Afrike, Indije i Kine potrošači su spremni da plate 20 odsto više od proseka za reciklirane, održive i ekološki prihvatljive materijale i pouzdane ESG proizvode, kao što je navedeno u izveštaju.

"Zelena potrošnja će postati važna tačka rasta na potrošačkom tržištu", rekao je Dženg Mingđu, menadžer maloprodajnog i potrošačkog sektora u EJ Velika Kina (EY Greater China), regionalnom ogranku kompanije Ernst i Jang (Ernst&Young – EY) koji pokriva poidručje Kine, Hong Konga i Tajvana.

Trend ka zelenoj transformaciji u industriji potrošačkih proizvoda postaje sve očigledniji, a zeleni, ekološki proizvodi i usluge su sve popularniji, tako da kompanije takođe stavljaju veći naglasak na održivost u dizajnu proizvoda i marketinškim strategijama, dodao je Dženg.

Kina nastavlja da naglašava svoju posvećenost unapređenju zelene potrošnje. Zvanični izveštaj iz 2022. o promovisanju zelene potrošnje postavio je cilj da se do 2025. koncepti zelene potrošnje duboko ugrade kao i značajno povećanje tržišnog udela zelenih i niskougljeničnih proizvoda.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT