Web Analytics
Petković: Ukidanje dinara na Kosovu vodi ka humanitarnoj katastrofi naočigled međunarodne zajednice - BetaRS

Petković: Ukidanje dinara na Kosovu vodi ka humanitarnoj katastrofi naočigled međunarodne zajednice

Kosovo | 23.04.2024 | access_time 15:20
Petković: Ukidanje dinara na Kosovu vodi ka humanitarnoj katastrofi naočigled međunarodne zajednice
Foto: Beta/Milan Obradovic
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da ukidanje dinara na Kosovu vodi ka humanitarnoj katastrofi jednog naroda u srcu Evrope naočigled međunarodne zajednice, koja tu katastrofu ne pokušava da spreči konkretnim delima.

On je u razgovoru sa izaslanikom Ministarstva spoljnih poslova Nemačke za Jugoistočnu Evropu Mihaelom Rajfenštulom istakao da su ukidanje upotrebe dinara i dinarskog platnog prometa doveli u pitanje isplatu plata, penzija i socijalnih davanja, a srpske institucije, bolnice, škole, vrtiće ostavile bez osnovnih sredstava za rad.

Petković je rekao da režim premijera Kosova Aljbina Kurtija iz dana u dan sprovodi fizičko i institucionalno nasilje nad Srbima, što njihov život na Kosovu čini nepodnošljivim i vodi egzodusu.

Još je istakao i da je "farsa oko nedavnog referenduma za smenu lažnih albanskih gradonačelnika na severu KiM jasno pokazala da Kurti ima nameru da nastavi da sprovodi vlast u četiri srpske opštine sa 3,5 odsto podrške birača", saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

"Ako tome dodamo i činjenicu da Priština jedanaest godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština, nema sumnje da režim u Prištini ne želi ništa da preduzme u pravcu deeskalacije stanja na terenu, već naprotiv, svakoga dana, povlačeći jednostrane poteze, generiše nove probleme i nove krize, destabilišući stanje u celom regionu", naglasio je Petković.

Dodao je da će na sledećem sastanku u Briselu, koji će biti održan u narednim danima, Beograd ostati i dalje dosledan u zalaganju za očuvanje mira i postizanje kompromisa u okviru dijaloga, ali i u očekivanjima da međunarodna zajednica preuzme ključnu ulogu u zaštiti najelementarnijih ljudskih prava srpskog naroda na Kosovu, "koja se svakodnevno flagrantno ugrožavaju".

Sastanku je prisustvovala i ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad.

Teme