Web Analytics
Makron obećao da će reka Sena biti očišćena za Olimpijske igre - BetaRS

Makron obećao da će reka Sena biti očišćena za Olimpijske igre

Olimpijada | Izvor: Beta-AFP | 23.04.2024 | access_time 18:40
Makron obećao da će reka Sena biti očišćena za Olimpijske igre
Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuek Macron), koji je ranije najavljivao da će se kupati u Seni tokom Olimpijskih igara, obećao je danas da će voda te reke koja prolazi kroz Pariz biti čista pre otvaranja igara.

Makron je danas otvorio stanicu za prečišćavanje kišnice kod Pariza, na reci Marni, koja se uliva u Senu.

Ministarka za sport Ameli Udea-Kastera (Amelie Oudea-Castera) ocenila je da će mogućnost plivanja na Marni i Seni biti "jedan od događaja veka".

Francuski predsednik dodao je da će voda Sene biti i sveža i čista.

Prečišćavanje Marne je važno jer se ona uliva u Senu, na kojoj će biti održana i neka takmičenja u sklopu Olimpijskih igara.

Čistoća ovih reka u velikoj meri zavisi od vremenskih prilika. U slučaju oluje u Senu bi ušla mešavina kiše i otpadnih voda i zbog toga bi neki sportski događaji na toj reci mogli da budu odloženi i otkazani.

Mere koje su preduzete za čišćenje Marne i Sene trebalo bi da omoguće i kupanje, što nije bilo moguće još od 1970. godine.

Stanica za prečišćavanje, koju je danas otvorio Makron, koštala je više od 53 miliona evra. Glavna njena tehnološka inovacija leži u prisustvu oko 100 ultraljubičastih lampi za dobijanje 99,9 odsto čiste vode, bez bakterija.

Olimpijske igre biće održane u Parizu i okolini od 26. jula do 11. avgusta ove godine.

Teme