Web Analytics
Anketa: Polovina novinara u Srbiji podlegla autocenzuri, trećina se suočavala s pretnjama - BetaRS

Anketa: Polovina novinara u Srbiji podlegla autocenzuri, trećina se suočavala s pretnjama

Društvo | Izvor: Beta | 25.04.2024 | access_time 14:00
Anketa: Polovina novinara u Srbiji podlegla autocenzuri, trećina se suočavala s pretnjama
Polovina anketiranih novinara u Srbiji podlegla je autocenzuri i odustaje od objavljivanja tekstova, dok se trećina suočavala sa pretnjama tokom prošle godine - pokazala je anketa "Iza naslova: Pretnje, napadi i pritisci na novinare u Srbiji".

Novinari u Srbiji se, kako je prenelo Udruženje novinara Srbije (UNS) iz ankete, u velikoj meri suočavaju s digitalnim nasiljem i rastućom autocenzurom.

"Više od polovine anketiranih novinara je priznalo da su odustali od objavljivanja nekog medijskog sadržaja koji su proizveli" i kao najčešće razloge naveli strah za bezbednost, pritisak poslodavca i etičke dileme - piše u saopštenju.

Prento je da do samocenzure većinom dovode politički i ekonomski pritisci na novinare.

Novinari su kao najčešći vid navodili institucionalne pritiske (46 odsto) u koje se ubrajaju onemogućavanje pristupa medijskim događajima i zloupotreba položaja nadležnih organa.

Drugi najčešći vid ugrožavanja slobode medija su ekonomski pritisci ili nesigurnost posla (40,2 odsto) i verbalne pretnje (30,5 odsto).

Novinari koji izveštavaju o nezakonitim radnjama i korupciji uglavnom su navodili da su pretnje prijavljivali policiji i tužilaštvu, dok su novinari koji izveštavaju o dnevnim aktuelnostima u najvećoj meri navodili da nisu prijavili pretnje.

Reagovanje nadležnih organa u slučajevima prijavljenih pretnji gotovo svi novinari (90 odsto) su ocenili kao neadekvatno.

Najveći broj pretnji, kako su naveli ispitanici, dolazio je od anonimnih pošiljalaca (14,1 odsto), građana koji se izjašnjavaju kao pristalice neke političke stranke (14,1 odsto) i javnih funkcionera (13,1 odsto).

Svaki četvrti novinar koji je bio izloženi pretnjama, napadima i pritiscima, naveo je da su ove situacije uticale na njegovo fizičko zdravlje, dok je 40 odsto ispitanika primetilo anksioznost, osećaj nelagodnosti i strepnju - navodi se u saopštenju.

Istraživanje o bezbednosti novinara 2023. godine zasnovano je na anketi u kojoj je učestvovalo 130 novinara i drugih medijskih radnika. Autor izveštaja je Ivo Čolović, a sprovedeno je u saradnji s Udruženjem novinara Srbije i Nezavisnim udruženjem novinara Srbije.

Teme