Web Analytics
Keserović za Betu: Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina - BetaRS

Keserović za Betu: Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina

Ekonomija | 25.04.2024 | access_time 14:35
Keserović za Betu: Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
Foto: Beta/Dragan Gojić
Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.

On je za Betu rekao da se temperatura ovih dana u pojedinim krajevima zemlje spuštala i do munus pet-šest stepen Celzijusevih.

"Najviše je oštećeno voće u Šumadiji i zapadnoj Srbiji, oko 30 odsto, a to su regioni u kojima se proizvodi oko 40 odsto od ukupnog roda voća", rekao je Keserović.

Dodao je da je dosta stradalo i voće u okolini Subotice i višnje u Merošini, a da je najbolje "prošao" region Fruške gore.

Keserović je rekao da je najviše stradalo voće koje je rano cvetalo i da je interesantno da su proteklih godina uglavnom stradale kajsije koje rano cvetaju, a ove godine su više oštećene kajsije koje kasnije cvetaju.

Mraz je oštetio najviše šljive, višnje, trešnje i kruške, a sneg je polomio mlade izdanke malina.

Ocenio je da je uništen rod od 230.000 do 250.000 tona i da bi, ako ne bude novih vremenskih neprilika, rod ove godine mogao biti na nivou prosečnog, prošlogodišnjeg od oko 1.250.000 tona.

Teme