Web Analytics
Premijer Škotske ugrozio opstanak na vlasti raskidom sporazuma sa partnerskom strankom - BetaRS

Premijer Škotske ugrozio opstanak na vlasti raskidom sporazuma sa partnerskom strankom

Svet | Izvor: Beta-AP | 25.04.2024 | access_time 22:40
Premijer Škotske ugrozio opstanak na vlasti raskidom sporazuma sa partnerskom strankom
Premijer Škotske Hamza Jusaf (Humza Yousaf) raskinuo je danas sporazum o podeli vlasti sa Škotskom zelenom partijom zbog sukoba oko politike borbe protiv klimatskih promena, čime je doveo u pitanje svoj opstanak na vlasti.

Zbog odluke da momentalno raskine sporazum iz 2021. sa Škotskom zelenom partijom, Jusaf, lider vladajuće Škotske nacionalne partije (SNP), već sledeće nedelje bi mogao da se suoči sa glasanjem o nepoverenju, a nisu isključeni ni vanredni izbori za parlament u Edinburgu.

Raskid sporazuma dve partije koje podržavaju nezavisnost Škotske od Velike Britanije izazvao je reakciju Škotske konzervativne i unionističke stranke, najveće opozicione u parlamentu Škotske, koja je najavila da će sledeće nedelje inicirati glasanje o poverenju Jusafu.

Ako bi protiv Jusafa glasali svi opozicioni poslanici, među kojima je sada i Škotska zelena partija, on bi izgubio i bio bi pod velikim pritiskom da podnese ostavku, što bi moglo da otvori put ka vanrednim izborima u Škotskoj, gde redovni treba da budu održani 2026. godine.

Jusafova SNP ima 63 od 129 poslanika u parlamentu Škotske, dva manje od većine.

Škotski zeleni, koji imaju sedam poslanika, večeras su potvrdili da će glasati protiv Jusafa, zajedno sa drugim opozicionim strankama, među kojima su i Škotski konzervativci, sa 31 poslanikom, i Škotska laburistička partija, sa 22 mandata.

Kopredsednica Škotskih zelenih Lorna Slejter (Slater) rekla je da ta stranka "više ne veruje da progresivna vlada u Škotskoj čini pravu stvar za klimu i prirodu".

Jusafu, koji je u martu prošle godine došao na čelo SNP i vlade umesto dugogodišnje liderke Nikole Stardžon (Nicola Sturgeon), možda će biti potreban glas bivše poslanice njegove stranke Eš Regan (Ash), koja je nagovestila da će tražiti nešto zauzvrat.

Odnosi SNP i Škotskih zelenih nedavno su se pogoršali, a naročito u poslednjoj nedelji, pošto je Jusaf odustao od ključnog cilja u borbi protiv klimatskih promena - od smanjenja emisija štetnih gasova od 75 odsto do 2030. godine, uz tvrdnju da je to "izvan onoga što je moguće postići".

Mnogi članovi Škotskih zelenih bili su gnevni zbog te odluke Jusafa i najavljivali su glasanje o izlasku iz vlasti. Jusaf je danas negirao da je raskinuo sporazum kako bi sprečio glasanje Škotskih zelenih o izlasku iz vladajuće koalicije.

Današnja odluka Jusafa je rizična jer SNP nema većinu u parlamentu i ubuduće će, ako ostane vladajuća partija, morati da se oslanja na glasove drugih partija prilikom usvajanja zakona i budžeta. Od dolaska na vlast 2007. godine, SNP je često predvodila manjinsku vladu.

Odluka o raskidu sporazuma sa zelenima doneta je nedugo pošto je SNP uzdrmala vest da je Piter Marel (Peter Murrell), suprug Nikole Stardžon, optužen za proneveru u okviru istrage stranačkih finansija.

Pozicija SNP, domininantne u Škotskoj od 2007. godine, mogla bi uskoro da bude dodatno ugrožena jer se pre kraja godine očekuju izbori za britanski parlament, na kojima bi Laburistička partija trebalo znatno da ojača.

Teme