Web Analytics
Pejčinović Burić o zaštiti novinara i demokratije povodom Svetskog dana slobode medija - BetaRS

Pejčinović Burić o zaštiti novinara i demokratije povodom Svetskog dana slobode medija

Politika | 02.05.2024 | access_time 12:05
Pejčinović Burić o zaštiti novinara i demokratije povodom Svetskog dana slobode medija
Foto: European Commission/Christian Lambiotte
Generalna sekretarka Saveta Evrope (SE) Marija Pejčinović Burić je uoči Svetskog dana slobode medija, 3. maja, istakla značaj zaštite novinara, posebno u ključnoj izbornoj 2024. godini, u cilju očuvanja demokratije.

"Dok milioni građana u Evropi i drugim kontinentima glasaju na ključnim izborima 2024. godine, moramo se prisetiti kritične uloge koju novinari i kvalitetni mediji igraju u obezbeđivanju pristupa pluralističkim i pouzdanim informacijama i različitim mišljenjima i idejama, kako bismo mogli da donosimo informisane odluke u ostvarivanju demokratskih prava", rekla je Pejčinović Burić, saopštio je SE.

"Bez raznovrsnih, slobodnih i nezavisnih medija i novinara, prava demokratija propada i može propasti. Oni su stub demokratije i nikada ne treba zaboraviti da je njihova sloboda i naša", dodaje se.

Pejčinović Burić je navela da je "sloboda medija i dalje na udaru u Evropi", dodajući da ove pretnje uključuju nezakonito korišćenje špijunskog softvera, tužbe protiv novinara, fizičke napade, zastrašivanje, pritvore, restriktivno zakonodavstvo.

Prema njenim rečima, da bi mediji i novinari odigrali svoju suštinsku demokratsku ulogu, moraju biti u stanju da rade u bezbednom okruženju.

Države članice SE treba da sprovedu Preporuku Komiteta ministara o zaštiti novinarstva i bezbednosti novinara i drugih medijskih aktera i da izrade nacionalne akcione planove u okviru kampanje SE "Novinari su važni" (Journalists matter).

Kao prioritet, trebalo bi implementirati nedavno usvojenu Preporuku Komiteta ministara kojom se pozivaju da se suprotstave upotrebi Strateških tužbi protiv učešća javnosti (SLAPP).

Teme