Web Analytics
Kancelarija za KiM: Beograd podržava Lajčakov proces za formiranje ZSO - BetaRS

Kancelarija za KiM: Beograd podržava Lajčakov proces za formiranje ZSO

Politika | 02.05.2024 | access_time 16:25
Kancelarija za KiM: Beograd podržava Lajčakov proces za formiranje ZSO
Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju
Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković danas je, na sastanku sa ambasadorima zemalja Kvinte u Beogradu, izjavio da Srbija podržava proces za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Na sastanku kome je prisustvovao i ambasador Srbije u Americi Marko Đurić i predstavnik Delegacije Evropske unije, bilo je reči o neophodnosti formiranja ZSO, poslednjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, koji je nedavno održan u Briselu, kao i o političko-bezbednosnoj situaciji na KiM, saopšteno je.

Petković je preneo jasnu poruku Beograda o neophodnosti formiranja ZSO, na koju Srbi na KiM čekaju punih 11 godina.

Petković i Đurić su ponovili stav Beograda da nacrt Statuta ZSO koji je izradila EU, a koji se tiče nadležnosti i strukture ZSO, onako kako je dogovoreno sporazumima iz 2013. i 2015. godine, može da bude dobra osnova za nastavak razgovora i dogovora o konačnom Statutu ZSO.

Petković je sagovornike podsetio da je delegacija Beograda imala nekoliko konstruktivnih sastanaka prošle godine o Nacrtu Statuta ZSO sa ekspertima EU, ali da su nažalost ti razgovori zastali onog trenutka kada je Kurti doneo jednostranu odluku o ukidanju mogućnosti korišćenja srpskih dinara na KiM.

Srpska delegacija je pored izrađenog Nacrta statuta Upravljačkog tima, prihvatila i rad na Nacrtu statuta EU, i to u delu koji se bavi konkretnim koracima na formiranju ZSO, bez prejudiciranja statusnih pitanja.

Petković je iskoristio priliku da sagovornike podseti da Priština jedanaest godina odbija da formira ZSO i da upravo iz te činjenice proističu svi problemi koje stvara režim Aljbina Kurtija.

Na kraju razgovora Petković je zaključio da je Beograd sve svoje obaveze iz Briselskog dijaloga ispunio i da nastavlja da učestvuje u daljim razgovorima u najboljoj veri da je neophodno očuvanje mira na terenu i postizanje zajedničkog rešenja i kompromisa, saopšteno je.

Teme