Web Analytics
Sinhua: Si Đinping iskreni prijatelj Srbije - BetaRS

Sinhua: Si Đinping iskreni prijatelj Srbije

Politika | 07.05.2024 | access_time 10:10
Sinhua: Si Đinping iskreni prijatelj Srbije
HBIS Serbia/Handout via Xinhua

Smeštena pored živopisne reke Dunav, smederevska železara je dugo bila slavljena kao ponos Srbije pre nego što je pre više od dve decenije pala u bankrot.

Zahvaljujući produbljivanju kvalitetne saradnje Kine i Srbije u okviru inicijative “Pojas i put”, stogodišnja fabrika je postigla značajan povratak 2016. godine kada je stigao njen kineski partner.

Za samo par meseci, čeličana je počela da ostvaruje profit. Sada je to jedan od najvećih svetskih proizvođača gvožđa i čelika i integrisanih pružalaca usluga mereno proizvodnim kapacitetom.

Ponovno rođenje čeličane predstavlja ključno oličenje šire praktične saradnje između dve zemlje.

Dok kineski predsednik Si Đinping dolazi u drugu državnu posetu ovoj evropskoj zemlji u narednim danima, velika su očekivanja da će gvozdeno prijateljstvo između dve nacije biti dodatno obogaćeno i ojačano.

Mnoge velike kineske investicione projekte ovde je doneo predsednik Si, rekao je bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić. “On je iskreni prijatelj Srbije”.

PREPOROĐENI SIMBOL

Tokom svoje prve državne posete Srbiji 2016. godine, Si je pružio snažnu ruku pomoći Železari Smederevo, čime je pokrenut talas kineske podrške.

Sinhua: Si Đinping iskreni prijatelj Srbije
Chinese President Xi Jinping (C), accompanied by then Serbian President Tomislav Nikolic and then Serbian Prime Minister Aleksandar Vucic, talks with workers at the dining hall of a steel mill in Smederevo, Serbia, June 19, 2016. (Xinhua/Ma Zhancheng)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno se seća kako je on, tada kao premijer, to predložio Siju tokom njegove posete sa idejom da spase posrnulo preduzeće. Si ga je uveravao čuvenom kineskom izrekom da se “obećanja moraju održati, a da dela moraju uslediti”.

“Ono što se obavezujemo da uradimo, kao što je uvođenje najsavremenije tehnologije, obezbeđivanje lokalnog zapošljavanja i korist za širu zajednicu, mora biti ostvareno bez greške”, rekao je Si radnicima prilikom posete fabrici.

Vladan Mihailović, izvršni direktor za proizvodnju u železari, opisao je posetu Sija kao prekretnicu. Uz Sijevu podršku, Kina je ponudila trajnu pomoć Srbiji da oživi fabriku.

Obaveze predsednika, posebno u vezi sa modernizacijom proizvodnih kapaciteta, postale su realnost”, rekao je Mihailović.

Oko 60 kkilometara severozapadno od železare smeštena je železnička stanica Beograd Centar, polazna tačka još jednog projekta saradnje Inicijative Pojas i put do koga je Siju stalo - brza pruga Beograd-Novi Sad.

Kao deo srpsko-mađarske železnice, počela je sa radom u martu 2022. godine i od tada prevozi putnike između dva najveća grada u Srbiji brzinama do 200 km na sat. Vučić je to nazvao “poklonom budućim generacijama”.

Sinhua: Si Đinping iskreni prijatelj Srbije
Passengers take a selfie at Novi Sad station in Serbia, May 6, 2023. The 80-km-long, Chinese-built Belgrade-Novi Sad high-speed railway has been carrying passengers at speeds of up to 200 km per hour since March 2022. (Xinhua/Ren Pengfei)

Cvetajuća saradnja Pekinga i Beograda u okviru inicijative Pojas i Put oličava rastuću sinergiju između razvojnih strategija dve zemlje, što je značajno podstaklo bilateralne ekonomske i trgovinske odnose.

Prema kineskoj carinskoj statistici, ukupan obim trgovine između Kine i Srbije u 2023. godini dostigao je 4,35 milijardi američkih dolara, što je povećanje od 23,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

U oktobru prošle godine, o čemu su svedočili Si i Vučić, Kina i Srbija potpisale su u Pekingu sporazum o slobodnoj trgovini, prvi potpisan između Kine i zemlje Centralne i Istočne Evrope. Nakon što sporazum stupi na snagu, više od 60 odsto oporezivih artikala će odmah biti oslobođeno carina, a konačni udeo obima uvoza obe strane sa nultim tarifama dostići će oko 95 odsto. „Kina je jedan od najvažnijih partnera za ekonomski razvoj Srbije”, rekao je Nenad Stekić, naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i ekonomiju, srpskog istraživačkog centra.

„Od kada smo 2016. podigli naš odnos na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva, odnos je zaista krenuo uzlaznom putanjom u celosti”, dodao je on.

PRIJATELj U NEVOLjI

I čeličana i gvozdene šine svedoče o posebnom odnosu između dva naroda, koji je iskovan krvlju i životima. Pred teškoćama i izazovima, kineski i srpski narod uvek su se međusobno podržavali.

Kada je pandemija Kovida 19 napravila haos širom sveta, Kina je pružila pravovremenu pomoć Srbiji. Obezbeđujući Srbiju zaštitnom opremom, medicinskim instrumentima i vakcinama, Kina je poslala i tim medicinskih stručnjaka da joj pomognu da bolje obuzda pandemiju.

Već je bilo kasno u noć kada je kineski medicinski tim sleteo na beogradski aerodrom Nikola Tesla. Vučić je predvodio grupu visokih zvaničnika da pozdravi eksperte. Iako rukovanje nije bilo preporučljivo tokom izbijanja epidemije, srpski lider je odlučio da se pozdravi laktom sa svakim članom kineskog tima. Takođe je poljubio kinesku nacionalnu zastavu u znak zahvalnosti za blagovremenu podršku Kine.

Sinhua: Si Đinping iskreni prijatelj Srbije
Serbian President Aleksandar Vucic (L) greets members of the Chinese medical team via elbow contact in Belgrade, Serbia, March 21, 2020. TO GO WITH XINHUA HEADLINES OF April 2, 2020. (Xinhua/Shi Zhongyu)

Kineski narod se pokazao kao prijateljski u najtežim vremenima kada se borimo za živote srpskog naroda, rekao je Vučić.

Srbija je sledećeg meseca dodelila najprestižnija vojna priznanja kineskom medicinskom timu, kao priznanje za njihov neprocenjiv doprinos borbi zemlje protiv pandemije.

Kada je Kina naišla na teškoće, u pomoć je pritrčala i Srbija. Nakon što je veliki zemljotres sravnio kinesku oblast Venčuan 2008. godine, Srbija je ponudila brzu pomoć Kini i obezbedila veliku količinu humanitarne pomoći ljudima u pogođenim oblastima.

„Prijatelj u nevolji je prijatelj zaista. To je sjajna rečenica”, rekao je Vučić za Sinhuu.

ČELIČNA VEZA

„Čelični prijatelj” je termin kojim Si opisuje Srbiju u spoljnim odnosima Kine. U kineskom diplomatskom diskursu, termin ima posebno značenje.

Srbija je ponosna na svoje gvozdeno prijateljstvo sa Kinom, a Kina je Srbiju uvek tretirala kao ravnopravnu, rekao je Vučić Siju tokom posete Kini na trećemForumu za međunarodnu saradnju Pojas i put u oktobru prošle godine.

Sinhua: Si Đinping iskreni prijatelj Srbije
Chinese President Xi Jinping meets with Serbian President Aleksandar Vucic at the Great Hall of the People in Beijing, capital of China, Oct. 17, 2023. Aleksandar Vucic is in Beijing to attend the third Belt and Road Forum for International Cooperation. (Xinhua/Yan Yan)

Gvozdeno prijateljstvo, prokomentarisao je Vang Jivej, direktor Instituta za međunarodne poslove na Univerzitetu Renmin u Kini, podrazumeva bliske odnose, blisku komunikaciju i blisku saradnju na osnovu istinskog poštovanja suštinskih interesa obe strane. Sve ove karakteristike se odnose na odnos Kine i Srbije.

Šetajući beogradskim parkom Kalemegdan, simbolom otpornosti, nasleđa i prirodnih lepota Srbije, Si je tokom posete 2016. godine izrazio duboko poštovanje prema zemlji i njenim ljudima.

“Srpski narod je nesalomivog duha oživljavao iznova u istoriji poput fenika, čemu se kineski narod veoma divi”, rekao je kineski predsednik, koji smatra da su sve zemlje, bez obzira na veličinu, ravnopravne članice međunarodne zajednice i treba da koegzistiraju mirno i da uče jedni od drugih.

Vođena Sijevom filozofijom, Kina čvrsto podržava Srbiju u pitanjima koja se tiču njenih suštinskih interesa i velikih briga, čineći njihovo gvozdeno prijateljstvo dobrim primerom jednakog tretmana i obostrane koristi između zemalja različite veličine.

Veza između dve zemlje jača se ne samo diplomatskim putem, već i uzajamnim poštovanjem i razumevanjem, istakao je Aleksandar Vulin, bivši srpski ministar odbrane i unutrašnjih poslova.

“Srbija duboko poštuje Narodnu Republiku Kinu, ne samo zbog njene veličine, već i zbog uzornog vođstva koje oličava”, dodao je on. “Kina ume da razgovara i sluša. Kina je partner, a ne komandant. Kina ne diktira, ona savetuje”.

 

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Ekonomija

Borilacki sportovi

Zelena Srbija

IT