Web Analytics
Direktor Instituta za Pojas i put: Kina u Evropi nema boljeg prijatelja od Srbije - BetaRS

Direktor Instituta za Pojas i put: Kina u Evropi nema boljeg prijatelja od Srbije

Politika | 07.05.2024 | access_time 14:35
Direktor Instituta za Pojas i put: Kina u Evropi nema boljeg prijatelja od Srbije
Foto: Beta/MILAN ILIC

Direktor Instituta za Pojas i put i profesor na Univerzitetu u Novom Sadu Bojan Lalić izjavio je danas da Kina u Evropi nema boljeg prijatelja od Srbije.

"Mi volimo da kažemo da smo tradicionalni prijatelji i ja sam siguran da trenutno u geopolitičkoj areni odnos Srbije i Kine igra značajnu ulogu. To je jedan odraz kontinuiteta saradnje iz koga će, nadam se, proisteći novi projekti, nove teme", rekao je on agenciji Beta na seminaru o odnosima Srbije i Kine.

Predsednik Kine danas počinje dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, na poziv predsednika Aleksandra Vučića, sa kojim će razgovarati o unapređenju bilateralnih odnosa i saradnje.

Si dolazi u Beograd na 25. godišnjicu uništenja zgrade ambasade Kine u NATO bombardovanju, u sklopu prve posete Evropi u poslednjih pet godina, tokom koje boravi u još svega dve zemlje, Francuskoj i Mađarskoj.

Očekuje se da Si i Vučić razgovaraju o širokom spektru tema, od političkih, ekonomskih i tehnoloških do saradnje u oblasti kulture.

Ta poseta je, dodao je Lalić, usledila nakon završene prve decenije inicijative Pojas i put koja sada prerasta u saradnju na Pojasu i putu.

"Pored infrastrukturnih projekata ona se sada usmerava i na mnogo malih projekata, što će uticati da ta infrastruktura dobije zapravo punu funkcionalnost u narednih 10 godina. Srbija tu igra značajnu ulogu, počev od momenta osnivanja kao jedna od 28 zemalja osnivača inicijative, do danas kada je tu preko 150 zemalja, ali je zadržala aktivnu ulogu u kojoj teži da uveća razmenu", rekao je on.

Lalić je istakao da zahvaljujući infrastrukturnim projektima u okviru Inicijative Pojas i put Srbija ima najbržu prugu u istočnoj Evropi koja se širi na sever i na jug.

"Ta pruga donosi neki novi ekosistem, nove prilike za saradnju, ali na početku moramo razumeti jedni druge, učiti, baviti se pitanjima razmena u domenu kulture, obrazovanja, ambijent mora da postoji. Nema više jednostavnih odnosa, države su u okviru jednog mehanizma zajedno, u okviru drugog nisu, tako da kada se poveća razmena i razumevanje između država onda je lakše i razumeti kako neko traga za svojom strategijom", naveo je on.

Inicijativa je za Srbiju, naveo je, značajna jer u razvojnom smislu stoji sa zemljama sa četiri kontinenta.

"Prilika da stojimo zajedno, onda nešto i uradimo. Za zemlje koje fizički nisu velike kao što je Srbija, to je veoma značajno. Svako povezivanje i inicijativa, koja ne poziva na rat i koja se ne meša u unutrašnja pitanja jedne zemlje, dobrodošla je za Srbiju", zaključio je Lalić.

Seminaru koji su organizovali Institut i Kineska medijska grupa, danas su u Beogradu prisustvovali studenti Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Teme