Web Analytics
Šolc: Za Nemačku neprihvatljiv bilo kakav pokušaj ugrožavanja suvereniteta i integriteta BiH - BetaRS

Šolc: Za Nemačku neprihvatljiv bilo kakav pokušaj ugrožavanja suvereniteta i integriteta BiH

Region | Izvor: Beta | 07.05.2024 | access_time 20:35
Šolc: Za Nemačku neprihvatljiv bilo kakav pokušaj ugrožavanja suvereniteta i integriteta BiH
Nemački kancelar Olaf Šolc je u Berlinu izjavio da je za Nemačku neprihvatljiv bilo kakav pokušaj ugrožavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

"Znamo da se stabilnost Zapadnog Balkana ne podrazumeva i da na tome moramo posebno raditi, a u BiH imati aktivnu ulogu. Za nas je neprihvatljiv bilo kakav pokušaj ugrožavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH" - rekao je Šolc posle sastanka s predsedavajućim Predsedništva BiH Denisom Bećirovićem.

On je naglasio da Nemačka podržava važnu ulogu visokog predstavnika Kristijana Šmita u jačanju demokratije, vladavine prava i integeriteta BiH.

"Njegovi napori su zasnovani na tome da se obezbedi sprovođenje Dejtonskog sporazuma" - podsetio je Šolc.

Dodao je da će Nemačka i dalje doprinositi stabilnosti u BiH kroz misiju EUFOR.

"Moraju se stvoriti pretpostavke za pridržavanje evropskih zakona i propisa, i tu ne postoje kraći putevi za ulazak u EU. Taj put je isti za sve zemlje" - rekao je nemački kancelar, preneli su sarajevski mediji.

Šolc je naveo da je s Bećirovićem vrlo konstruktivno razgovarao i o ostalim pitanjima koja su važna za pristupanje BiH Evropskoj uniji.

"Potvrdio sam podršku nemačke Vlade BIH na tom putu. Potrebno je osnaživati dalju regionalnu saradnju. Ove godine je deseta godišnjica Berlinskog procesa što je važan instrument regionalne saradnje. Nadam se da će BiH ratifikovati sporazum o mobilnosti i prihvatiti izjavu o energetskim pitanjima" - rekao je Šolc.

Govoreći o ruskom ratu u Ukrajini, konstatovao je da se pokazalo koliko je važna saradnja i da se mora raditi da bi se obezbedio mir u Evropi.

"Pozdravljam što je BiH solidarna s Ukrajinom i što se jasno izjasnila o ruskoj agresiji. Nadam se da ćemo moći sprovesti zajedničke korake u vezi s tim" - kazao je nemački kancelar.

Predsedavajući Predsedništva BiH Denis Bećirović je rekao da je Nemačka "bila i ostala jedan od najvećih prijatelja BiH", a i da je iz godine u godinu sve bolja privredna saradnja među njima.

Bećirović je rekao da "u BiH postoji manjina, koja je proruski orijentisana i koja ugrožava ustavni poredak BiH".

"Oni napadaju dve ključne institucije koje garantuju mir i stabilnost - Kancelariju visokog predstavnika (OHR) i Ustavni sud BiH, uspostavljen na osnovu Ustava BiH".

Po rečima Bećirovića, "zbog toga i postoje sankcije skoro celog Zapada prema nosiocima takve politike".

"Naša želja je da se svi vratimo u okvire Dejtona i da se okrenemo ekonomskom napretku BiH. Isto tako moramo biti spremni da odgovorimo na izazove" - rekao je Bećirović.

Kazao je da je s nemačkim kancelarom razgovarao i o najavljenoj rezoluciji UN o genocidu u Srebrenici: "Iskazao sam duboko poštovanje i zahvalnost Šolcu i Nemačkoj jer čuvaju istinu o Srebrenici. Istinu koju su utvrdili i najviši sudovi UN" - rekao je Bećirović.

Teme