Web Analytics
Fudbaleri Borusije iz Dortmunda u finalu Lige šampiona - BetaRS

Fudbaleri Borusije iz Dortmunda u finalu Lige šampiona

Fudbal | Izvor: Beta | 07.05.2024 | access_time 23:10
Fudbaleri Borusije iz Dortmunda u finalu Lige šampiona
Fudbaleri Borusije iz Dortmunda plasirali su se večeras u finale Lige šampiona, pošto su u revanš utakmici polufinala u Parizu pobedili Pari Sen Žermen 1:0.

Dortmund je ukupnim rezultatom 2:0 prošao u finale, pošto je prošle sedmice u Nemačkoj pobedio 1:0.

Jedini gol na Parku prinčeva večeras je postigao Mats Humels u 50. minutu.

Pari Sen Žermen je u dve utakmice 45 puta šutnuo na gol Dortmunda, večeras 30, ali nije uspeo da zatrese mrežu.

Pariska ekipa prva je zapretila u sedmom minutu, kada je iz voleja pokušao Kilijan Mbape, a golman Gregor Kobel odbranio.

U 13. minutu pokušao je Gonsalo Ramoš, posle dodavanja Vitinje, ali je šutirao pored stative.

Dortmund je imao dobru šansu u 19. minutu kada je Niklas Fulkrug izveo aut, a Julijan Rajerson snažno šutirao i pogodio spoljni deo mreže.

Domaći su imali inicijativu ali nisu uspeli da naprave ozbiljniju šansu sve dok Vitinja u 27. minutu sa 20-ak metara nije šutirao loše. Četiri minuta kasnije Osman Dembele šutirao je preko gola, posle akcije u kojoj su učestvovali Mbape i Voren Zair Emeri.

U 35. minutu obe ekipe imale su dobre šanse, prvo je Mbape bio pred golom i šutirao, a u poslednjem trenutku loptu je izbacio Humels. Odmah je na drugoj strani Karim Adejemi izveo kontranapad, a njegov šut dobro je odbranio golman Đanluiđi Donaruma.

Do kraja poluvremena domaći su imali još jednu šansu, kada je Fabijan Ruis snažno šutirao, ali je jedan igrač Borusije izbacio loptu u korner iako se činilo da će ona završiti u golu.

Drugo poluvreme počelo je šansom Pari Sen Žermena, kada je u 47. minutu Zair Emeri iskosa sa desne strane pogodio stativu.

Dortmund je poveo u 50. minutu golom Humelsa, koji je glavom poslao loptu u mrežu posle kornera koji je izveo Julijan Brant. To je bio njegov prvi gol za Dortmund u Ligi šampiona posle 4.101 dana i utakmice protiv Šahtjora (2:2).

U 60. minutu Ramos je šutirao preko gola Borusije, a dva minuta kasnije njegov saigrač Nuno Mendeš pogodio je stativu.

Domaći su imali inicijativu i pokušavali da izjednače, u 65. minutu Humels je srušio Dembelea na ivici kaznenog prostora, sudija Danijele Orsato je prvo pokazao na penal, ali se zatim izvinio i promenio odluku i dosudio slobodan udarac, posle kojeg je Asensio pogodio živi zid.

Posle kornera u 77. minutu mrežu Pari Sen Žermena zatresao je Humels, ali je gol poništen zbog ofsajda.

Igralo se konstantno pred golom Dortmunda, čiji su se fudbaleri dobro branili, a golman Kobel je u 80. minutu odbranio šut Mbapea i izbacio loptu u korner. Tri minuta kasnije pokušao je i Markinjos, ali je glavom poslao loptu pored stative.

Domaći su izveli dobar napad i u 86. minutu kada je Mbape pogodio prečku, a dva minuta kasnije prečku je sa 25 metara pogodio i Vitinja.

Ređali su se napadi i šutevi pariske ekipe, a u prvom minutu nadoknade dobro je intervenisao golman Kobel ispred Mbapea, koji je posle toga tražio od sudije jedanaesterac.

Do kraja utakmice nije bilo promena i Borusija Dortmund se posle 11 godina prvi put plasirala u finale najelitnijeg evropskog takmičenja. Dortmund je tada na londonskom Vembliju izgubio od Bajerna iz Minhena 1:2.

U drugom polufinalu igraju Real Madrid - Bajern Minhen. U prvoj utakmici u Minhenu bilo je 2:2, a revanš je na programu u sredu od 21 čas u Minhenu.

Finale Lige šampiona igra se 1. juna na Vembliju.

Teme