Web Analytics
U S.Makedoniji danas parlamentarni izbori i drugi krug predsedničkih - BetaRS

U S.Makedoniji danas parlamentarni izbori i drugi krug predsedničkih

Region | Izvor: Beta | 08.05.2024 | access_time 07:05
U S.Makedoniji danas parlamentarni izbori i drugi krug predsedničkih
U Severnoj Makedoniji danas su parlamentarni izbori i drugi krug predsedničkih.

Izborna mesta su otvorena od 7.00 do 19.00 sati, a u Državnoj izbornoj komisiiji (DIK) očekuju rezutate do ponoći.

Glasači mogu da na biračko mesto dođu samo jednom, a identifikuju se otiskom kažiprsta na uređaju za otiske prstiju.

U drugom krugu predsedničkih izbora za mesto šefa države bore se kandidatkinja opoziocione VMRO DPMNE Gordana Siljanovska Davkova i aktuelni predsednik Severne Makedonje Stevo Pendarovski, iz vladajućeg SDSM.

Da bi Severna Makedonija dobila predsednika, izlaznost mora biti najmanje 40 odsto od ukupnog broja upisanih birača.

Na parlamentarnim izborima učestvuje 17 izbornih lista, od čega pet koalicija i tri partije u svih šest izbornih jedinica.

Kandidate u svim izbornim jedinicama imaju koalcija SDSM "Za evropsku budućnost", VMRO DPMNE "Tvoja Makedonija", najveće albanske partije DUI "Evropski front", albanske opozicije "Vredi" i partije Grom "Hrabro za Makedoniju", kao partija "Levica", "Znam - Za našu Makedoniju" i "Rodina Makedonija".

Ankete predviđaju da će najveći broj mandata u parlamenetu sa 120 mesta osvojiti koalicija konzervativne makedonske partije, dosad opozicione VMRO DPMNE.

U Severnoj Makedoniji ima 3.480 biračkih mesta, pravo glasa na predsedničkim izborima ima 1.814.317 građana, a na parmentarnim 1.815.350.

Za parlamentarne i drugi krug predsedničkih izbora 8. maja akreditovano je ukupno 1.999 posmatrača, prevodilaca i stranih novinara.

Najviše je makdonskih posmatrača - 1.078, stranih ima 770, za čije potrebe je angažovano 85 prevodilaca, a za izveštavanje o izborima akreditovano je 66 stranih novinara.

Predsednik Sobranja Severne Makedonije Jovan Mitreski raspisao je polovinom februara sedme predsedničke i 11. parlamnetarne izbore. Datumi tih redovnih predsedničkih i parlamentarnih izbora dogovreni su 4. decembra prošle godine na sastanku lidera parlamentarnih stranaka.

Teme