Web Analytics
Ukrajina obeležava Dan pobede u Drugom svetskom ratu - BetaRS

Ukrajina obeležava Dan pobede u Drugom svetskom ratu

Politika | 08.05.2024 | access_time 09:15
Ukrajina obeležava Dan pobede u Drugom svetskom ratu
AP Photo/Vadim Ghirda

Ukrajinska ambasada u Beogradu saopštila je da Ukrajina danas, kao i Evropa, obeležava Dan sećanja i primirja, pobede u Drugom svetskom ratu 1939-1945.

"Za sve nas 8. maj je dan sećanja na milione žrtava, pobede nad strašnim zlom nacizma, podsećanje na neprihvatljivost ideologije nadmoći jednih naroda nad drugima. Nijedna zemlja ne može da pretenduje na isključivu ulogu u pobedi nad nacizmom", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je pobeda u Drugom svetskom ratu rezultat udruženih "titanskih napora, milionskih žrtava koje su pred oltar pobede prineli svi naši narodi".

Nedopustivi su i pokušaji da se amoralno samostalno prisvoji pobeda, da se moralni autoritet pobednika u Drugom svetskom ratu iskoristi za sopstveni revanšizam, navela je ukrajinska ambasada.

Kulminacija agresivne politike Ruske Federacije, postalo je, dakle, negiranje postojanja Ukrajinaca, njihovog jezika i kulture, što je dalje "dovelo do napada na Ukrajinu 2014. i zločinačke sveobuhvatne agresije 24. februara 2022, što predstavlja genocid nad našim narodom", dodaje se u saopštenju.

Sećanje na rat ne treba da vodi kultu pobede, već odavanju počasti žrtvama ove tragedije, mirnom suživotu naroda i njegovoj zaštiti svim razumnim sredstvima, kao i vaspitavanju potomaka u duhu borbe protiv agresije i nepravde, tolerancije za sve ljude, njihovo razumevanje i poglede na svet, ocenjeno je u saopštenju.

Ukrajina će na Dan sećanja i primirja, "odati počast svima koji su se borili protiv nacizma. Ništa manje pažnje i sećanja ne zaslužuju ni mirni civili koji su poginuli ili povređeni u ratnim dejstvima i okupaciji njihovih gradova i sela, deca rata i prinudni radnici", navela je ambasada.

"Na kraju krajeva, rat nisu samo tenkovi, topovi i bitke velikih razmera. To je, pre svega, osakaćena sudbina miliona ljudi. Danas, više nego ikada, pod bombama, raketama i granatama, razumemo i osećamo potrebu da se ujedinimo oko univerzalnih ljudskih vrednosti za mir u celom svetu, tako da jedan svet (čak i "Bogom dani ruski") ne dominira i ne uništava druge", dodaje se u saopštenju.

Teme