Web Analytics
ZLF podneo krivičnu prijavu zbog divlje gradnje na Milićevom brdu u Beogradu - BetaRS

ZLF podneo krivičnu prijavu zbog divlje gradnje na Milićevom brdu u Beogradu

Društvo | 08.05.2024 | access_time 14:05
ZLF podneo krivičnu prijavu zbog divlje gradnje na Milićevom brdu u Beogradu
Foto: Beta/MILOS MISKOV

Zeleno-levi front (ZLF) saopštio je danas da je podneo krivičnu prijavu protiv više osoba zbog divlje gradnje na Milićevom brdu i "uništavanja jedne od poslednjih gradskih šuma i netaknutih oaza prirode u Beogradu".

Kako se navodi u saopštenju vladajući režim "uništava zelene površine i šumske predele u Beogradu" svojom neodgovornom urbanističkom politikom kojom se podstiče i odobrava neplanska i nelegalna gradnja.

Poslanik ZLF Robert Kozma u pisanoj izjavi kazao je da se ne može od "piromana očekivati da ugasi požar", te da tako ni od predsednika Privremenog organa Beograda Aleksandra Šapića ne može da se očekuje da će se izboriti sa nelegalnom i divljom gradnjom.

"Građani vide da je sam Šapić prekršio zakone naše zemlje i nelegalno nadogradio svoju vilu na Bežanijskoj kosi, i onda poneki sebi daju za pravo da i sami nelegalno grade. Tom prilikom, uništavaju se naše gradske šume, zelene oaze i izvori čistog vazduha. To je nažalost slučaj i na Milićevom brdu", dodao je Kozma.

On je pozvao Tužilaštvo da reaguje po njihovoj prijavi i zaustavi dalje devastiranje Milićevog brda, kao i građane da se zajedno bore protiv divlje gradnje.

Kopredsednica palilulskog odbora ZLF Jovana Nedelkoski Petrović izjavila je da su predeli poput Milićevog brda dragoceni za Beograd, da je to netaknuta oaza prirode i da bi morala takva da ostane.

"U suprotnom sa razvojem divlje gradnje se dodatno zagađuje vazduh u Beogradu, jer gubimo prirodne izvore kiseonika, ali i podstiče se mogućnost toplotnih udara, kao i opasnost od odronjavanja prilikom kišnih perioda, zbog nedozvoljenog krčenja šume. Stoga bi tužilaštvo moralo da reaguje i odgovorne adekvatno kazni", rekla je ona.

Teme