Web Analytics
Tusk: Bekstvo poljskog sudije u Belorusiju posledica ruskih i beloruskih aktivnosti u EU - BetaRS

Tusk: Bekstvo poljskog sudije u Belorusiju posledica ruskih i beloruskih aktivnosti u EU

Svet | Izvor: Beta | 08.05.2024 | access_time 15:00
Tusk: Bekstvo poljskog sudije u Belorusiju posledica ruskih i beloruskih aktivnosti u EU
Zbog podozrenja da je ruskim i beloruskim tajnim službama predavao strogo poverljive informacije, poljsko tužilaštvo pokrenulo je danas istragu protiv poljskog sudije Tomaša Šmita koji je početkom nedelje pobegao u Belorusiju i tražio azil od predsednika Aleksandra Lukašenka.

Poljski premijer Donald Tusk je danas posle sastanka nacionalnog Kolegijuma za službe državne bezbednosti kazao da je od ministra pravde Adama Bodnara tražio da se hitno pokrene postupak oduzimanja imuniteta tom sudiji.

Šmit, sudija Regionalnog upravnog suda u Varšavi, bavio se poslednjih godina osetljivim predmetima kao što su žalbe lica kojima je uskraćen pristup poverljivim podacima i državnim tajnama Poljske i NATO-a.

"U petak ćemo se ponovo sastati na Kolegijumu jer je stvar ozbiljna i ne tiče se samo sudije Šmita i njegovog bekstva u Belorusiju, već generalno ruskih i beloruskih uticaja u našoj zemlji" - rekao je Tusk.

Kada je zakazao sastanak Kolegijuma u kojem su, pored dela ministara, i predstavnici svih poljskih obaveštajnih i službi bezbednosti, Tusk je kazao da svakodnevno dobija nove informacije o "raznim čudnovatim dogadjanjima" koji imaju "posredne ili neposredne veze sa agresivnim prisustvom ruskih, ali i beloruskih službi u Evropi".

"Nismo suočeni s pojedinačnim izgredom, već sa stvarima koje vuku korene od pre mnogo, mnogo godina. To nije medijska senzacija, već moramo biti svesni da su beloruske službe radile s čovekom koji je imao neposredan pristup ministru pravde i raznim poverljivim dokumentima s kojima ne sme da dodje u dodir nijedna strana obaveštajna služba" - kazao je Tusk.

Poljski list "Gazeta viborča" je objavio da je Šmit više od 40 puta odlučivao da li će se uvažiti žalba zvaničnika koji nisu prošli proveru za pristup poverljivim materijalima i državnim i vojnim tajnama.

Službe takođe proveravaju da li je Šmit povezan s antiukrajinskim huškanjem tvrdog jezgra navijača i huligana i da li je pokušavao da organizuje u Varšavi postavljanje antiukrajinskih transparenata kakve navijači u Vroclavu redovno donose na utakmice - objavio je poljski radio RMF FM.

Premijer je takodje tražio da službe bezbednosti provere i sačine izveštaj o raznim ranije pokrenutim proverama i istragama koje nisu dovršene ili koje su odložene.

Tomaš Šmit posle bekstva u Minsk je na konferenciji za novinare objasnio da se osećao ugroženo zato što je, kako je rekao, "zastupao politiku dijaloga s Belorusijom i Rusijom", a ne da "slovenski narodi vode bratoubilački rat".

"Optužuju me da sam nekakav špijun. Zašto? Nisam prekršio nikakav zakon, tu sam legalno, nisam kažnjavan. Dovoljno je reći očiglednu stvar da naši slovenski narodi mogu i moraju da žive u slozi" - kazao je Šmit kasnije ruskim medijima.

Za takva Šmitova zalaganja za dijalog i mir se u Poljskoj i u sudijskim krugovima u kojima se kretao saznalo tek kada je pobegao u Belorusiju.

U poljskoj javnosti odbegli sudija bio je poznat samo po "hejterskoj aferi" - da je u vreme prethodne vlasti tokom reforme pravosudja u Ministarstvu pravde osnovana tajna grupa "Kasta" u kojoj je bio i Šmit. Ta grupa je imala zadatak da prikuplja kompromitujuće materijale o onim sudijama koji su protiv reforme pravosudja koja bi ugrozila njihovu nezavisnost.

Ta afera je izašla na videlo 2019. godine kada ju je novinarima otkrila sama supruga tog sudije, Emilija Šmit. Zamenik ministra prinudjen na ostavku, a sudija Tomaš Šmit je kasnije 2022. godine priznao poljskim medijima da je učestvovao u hajkama na sudije i opisao kako je funkcionisao taj "lov na veštice".

Teme