Web Analytics
Rekordnih 30 odsto električne energije u svetu 2023. proizvedeno iz obnovljivih izvora - BetaRS

Rekordnih 30 odsto električne energije u svetu 2023. proizvedeno iz obnovljivih izvora

Izvori | Izvor: Beta | 08.05.2024 | access_time 16:55
Rekordnih 30 odsto električne energije u svetu 2023. proizvedeno iz obnovljivih izvora
Obnovljivi izvori energije proizveli su prošle godine rekordnih 30 odsto električne energije u svetu, što je podstaknuto rastom kapaciteta energije sunca i vetra, objavio je danas istraživački centar Ember.

"Revolucija obnovljivih izvora energije – koju predvode sunce i vetar – obara rekorde i pokreće sve čistiju proizvodnju električne energije. Svet je sada na prekretnici gde solarna i vetroenergija, ne samo da usporavaju rast emisija, već zapravo počinju da utiču na pad proizvodnje energije iz fosilnih goriva", navodi se u izveštaju.

Udeo OIE u proizvodnji globalne električne energije se za 23 godine povećao sa 19 odsto, najviše zahvaljujući rastu udela energije vetra i sunca sa 0,2 odsto 2000. na rekordnih 13,4 odsto 2023.

Kina je dala glavni doprinos prošle godine, čineći 51 odsto novih solarnih kapaciteta i 60 odsto nove globalne proizvodnje iz energije vetra.

Solarna energija je nabrže rastući izvor proizvodnje električne energije već 19 godina, prestigavši energiju vetra i postala je najveći izvor nove struje drugu uzastopnu godinu.

Zajedno s nuklearnom energijom, u svetu je 2023. proizvedeno gotovo 40 odsto električne energije iz izvora s niskim sadržajem ugljenika.

Kao rezultat toga, emisije ugljen-dioksida u energetskom sektoru bile su na rekordno niskom nivou, za 12 odsto niže u odnosu na najviše vrednosti 2007. godine.

Proizvodnja iz hidroenergije je zbog suša pala na petogodišnji minimum, zbog čega je povećana proizvodnja iz uglja. Prošle godine je 95 odsto rasta proizvodnje iz uglja zabeleženo u četiri zemlje koje su bile ozbiljno pogođene sušama: Kini, Indiji, Vijetnamu i Meksiku.

Iz fosilnih goriva se i dalje proizvodi 61 odsto električne energije u svetu, ali Ember predviđa da će proizvodnja iz fosilnih goriva blago pasti u 2024. i da će nastaviti da pada i u narednim godinama.

U izveštaju su analizirani podaci o električnoj energiji iz 215 zemalja, uključujući najnovije podatke za 2023. za 80 zemalja koje predstavljaju 92 odsto globalne potražnje za električnom energijom.

Teme