Web Analytics
Mediji: Rumunija domaćin najveće padobranske vežbe u Evropi posle Drugog svetskog rata - BetaRS

Mediji: Rumunija domaćin najveće padobranske vežbe u Evropi posle Drugog svetskog rata

Društvo | Izvor: Beta | 08.05.2024 | access_time 17:15
Mediji: Rumunija domaćin najveće padobranske vežbe u Evropi posle Drugog svetskog rata
 U Rumuniji će do 24. maja biti održan deo velike vojne vežbe NATO pod nazivom "Brzi odgovor 24" (Swift Response 24) koja se u stručnoj javnosti smatra najvećim padobranskim desantom u Evropi od Drugog svetskog rata.

Kako je preneo portal Balkanska bezbednosna mreža, u vežbi učestvuje oko 5.000 vojnika i oko 320 komada borbene tehnike iz sedam zemalja NATO a program će se izvoditi na poligonima u Kampija Turziju, Turdi, Činku, Otopeniju i na još tri lokacije.

Scenario vežbe predviđa oslobađanje okupirane teritorije kontranapadom na neprijatelja, zasnovano na padobranskom desantu koji će izvesti više hiljada padobranaca iz Rumunije, Francuske, Nemačke, Španije, SAD i Holandije.

Vežba se odvija od Balkana do Baltika, u organizaciji američke Komande kopnene vojske za Evropu i Afriku, uz učešće oko 13.000 vojnika iz 17 država.

To je padobranski segment američke vežbe "Branilac 24" (Defender 24) koja je deo najvećih NATO manevara u Evropi "Čvrsti branilac 24" (Steadfast Defender) sa 90.000 vojnika iz svih članica saveza.

Glavni segment vežbe u Rumuniji, tokom koje će biti korišćena bojeva municija, biće sproveden u 71. vazduhoplovnoj bazi u Kampija Turziju a biće korišćeni i kapaciteti aerodroma Karansebeš i Vazduhoplovno-nastavnog centra u Boboku.

Istovremeno u Švedskoj vežba oko 800 padobranaca iz SAD, Španije, Mađarske i Italije što je prvi put da se takve aktivnosti održavaju u toj skandinavskoj zemlji od njenog ulaska u NATO u martu 2024. godine.

Teme