Web Analytics
Žofre: EU je dovoljno velika da okupi sve različite identitete pod istim krovom - BetaRS

Žofre: EU je dovoljno velika da okupi sve različite identitete pod istim krovom

Politika | 08.05.2024 | access_time 22:35
Žofre: EU je dovoljno velika da okupi sve različite identitete pod istim krovom
prt.scr

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre izjavio je danas, povodom obeležavanja Dana Evrope, da je Evropska unija dovoljno velika da okupi sve različite identitete pod istim krovom, koji će svima pružiti mogućnost za diskusiju, konsenzus i bolji život i obezbediti bolji prosperitet, socijalnu pravdu i više standarde.

Žofre je na Cvetnom trgu u Beogradu, prilikom obeležavanja Dana Evrope 9. maja, koje je organizovao Evropski pokret u Srbiji, kazao da je sutra veliki praznik kojim se obeležava stvaranje Evropske unije koje je započelo objavljivanjem deklaracije francuskog ministra za evropske i spoljne poslove Robera Šumana.

On je rekao da tim obeležavanjem pokazuju volju da žele da povedu Srbiju u članstvo EU, kao i da je projekat EU i te kako živ, te da je juče usvojen plan rasta za Zapadni Balkan, koji bi trebalo da bude podsticaj približavanju ka toj regionalnoj organizaciji.

Predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić ocenila je da se čini da je Srbija danas dalje od članstva EU nego kada je započet taj proces, iako je EU njen najveći donator, koji "izdašno dodeljuje Srbiji finansijsku pomoć kroz bespovratna sredstva povoljne kredite i projekte", sa željom da se što pre osposobi za članstvo.

Dodala je da Srbija više nema prostora za izgovore i odlaganja i da sebi ne može da dozvoli luksuz da bude prozivana da malo ili ništa ne preduzima na suzbijanju korupcije i pranja novca, izgradnji savremenog sudstva i vladavini prava, kao i zaštiti prava svojih građana i slobode medija.

Evropski pokret u Srbiji obeležio je 9. maj povorkom "Evropski putokazi" od Cvetnog trga do Trga Republike, u kojoj su predstvanici tog pokreta nosili transparente sa 35 tačaka Šumanove deklaracije.


CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:

Teme