Web Analytics
RSE: Tužilaštvo istražuje onlajn pretnje smrću ambasadoru SAD i Gruhonjiću - BetaRS

RSE: Tužilaštvo istražuje onlajn pretnje smrću ambasadoru SAD i Gruhonjiću

Društvo | 18.04.2024 | access_time 19:15
RSE: Tužilaštvo istražuje onlajn pretnje smrću ambasadoru SAD i Gruhonjiću
prt.scr youtube

Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal saopštilo je da je po službenoj dužnosti formiran predmet u vezi sa pretnjama upućenim ambasadoru SAD u Srbiji Kristoferu Hilu (Christopher Hill), i profesoru i novinaru Dinku Gruhonjiću, preneo je danas Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Policijskim službenicima Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, upućen je zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja", naveli su za RSE u Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

U poslednja dva meseca na Gruhonjića i njegove kolege iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) sručilo se na hiljade pretnji upućenih putem interneta, a sada se na udaru sličnog sadržaja i intenziteta našao i američki predstavnik u Srbiji.

Američka ambasad, se nije javno oglašavala povodom pretnji upućenih ambasadoru Hilu, piše RSE.

Portal Automje je 16. aprila preneo da su se na društvenim mrežama pojavile pretnje smrću Hilu i Dinku Gruhonjiću, nakon ambasadorove posetu Filozofskom fakultetu.

Kako je preneo taj portal, na društvenim mrežama piše "Metak za obojicu" i "Glogov kolac za obojicu".

Filozofski fakultet je saopštio da je Hil posetio taj fakultet i Odsek za medijske studije, nakon čega je obišao multimedijalni TV studio, izgrađen uz pomoć Ambasade SAD.

Dodaje se da je ambasador razgovarao sa nastavnicima i studentima o stanju medijskih sloboda u Srbiji i pretnjama koje primaju novinari, profesori i studenti u Novom Sadu.

Na tu temu ambasador Hil je na fakultetu odvojeno razgovarao i sa Gruhonjićem sa Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta, koji je nedavno bio meta pretnji.

Gruhonjića su optužili za govor mržnje na osnovu izmontiranog video snimka sa tribine u Dubrovniku od pre godinu dana, gde je navodno veličao ratnog zločinca iz Drugog svetskog rata (Dinka Šakića), što je on oštro demantovao.

Podsetio da je celu svoju novinarsku i profesorsku karijeru proveo kao dosledni borac protiv nacionalizma i protiv veličanja politike ratnih zločina u regionu.

Teme