Web Analytics
Tribina 'Na kafi sa psihologom' - 'Srbija posle tragedije - da li imamo empatiju?' - BetaRS
Društvo | 01.06.2023 | access_time 11:25
Tribina 'Na kafi sa psihologom' - 'Srbija posle tragedije - da li imamo empatiju?'
FOTO: Marko Risovic

Tribina "Na kafi sa psihologom" održana je večeras u Beogradu na temu Srbija posle tragedije - da li imamo empatiju? tokom koje su učesnici razgarali o nasilju, traumi, javnom govoru i načinima prevazilaženja kolektivne tuge.

Psihološkinja Ivana Jakšić objasnila je da su dva faktora izazvala snažnu empatiju nakon tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" jer nju kako prvo snažnije osećamo prema nama sličnim ljudima, a svi smo nekada bili učenici dok veliki broj osoba ima svoju decu.

"Sa druge mi obično potražimo neki razlog u samoj žrtvi, angažujemo se u tom vrlo negativnom procesu okrivljavanja žrtve, kažemo da je ona možda to nekako zasluži ili da svaka priča ima dve strane. A ovde nije bilo prostora da pomislimo da su ta deca to zaslužila", rekla je ona.

Ona je rekla da možda nikada nećemo dobiti odgovor na to zašto se tragedija u školi desila ali da je bitno pronaći uzroke za nasilno ponašanje u porodici i u ranoj socijalizaciji.

"Dva su ključna faktora koji utiču na ranu socijalizaciju deteta a to je sa kakvim osnovama dete ulazi u društvenu grupu i šta ga to čeka u vršnjačkoj grupi, kakva je to podrška i uticaj", rekla je ona.

Psiholog Vladimir Borovnica izjavio je da ne postoji veća tragedija od gubitka deteta a da nigde u udžbenicima nema na takvim skalama traume koje je nanelo dete.

"Kada je događaj toliko ekstreman i nenormalan, svaka reakcija je normalna. Pa sada kako ko reaguje. Neko uleti u očaj u strah, neko u bes, neko u nemoć neko u osećanje krivice, neko u potpunu disocijaciju kao da se ništa nije desilo", rekao je on.

Borovnica je objasnio da je u tim situacijama jedna od prirodnih reakcija da svi žele neka strašno hitna rešenja i da bi ljudima značilo kada bi ljudi mogli da identifikuju krivca jer kada se on kazni može da se vrati stara slika sveta.

Novinar Veran Matić izjavio je da je do tragedije doveo sled događaja od 80tih, početkom 90tih, ratova, odsustva bilo kakvog suočavanja sa zločinima i "strašne militarizacije društva koja traje 30 godina".

"Ako ne bude ozbiljne reakcije na to kao što smo mi imali devedesetih godina kada je međunarodna zajednica reagovala kako bi sprečila da nestane nezavisno novinarstvo mi ćemo doći u situaciju koja će ovog puta biti globalno opasna", rekao je on.

On je rekao da je važno da se izvrši demilitarizacija društva ali i menjanja prirode odnosa jednih prema drugima jer, kako navodi, u "našoj DNK-a je upisana prirodna nasilnost jednih prema drugima u bliskom odnosu".

"Na drugom mestu mislim da je jako važna dekontaminacija oko koje ništa nismo uradili sa našim ratovima", rekao je Matić i dodao da srpsko društvo nema nikakvu empatiju.

Tribina Hemofarm fondacije „Na kafi sa psihologom“ deo je kampanje Nesalomivi čiji je cilj podizanje svesti javnosti o očuvanju mentalnog zdravlja i stvaranje društvenog pokreta za borbu protiv depresije i stigme koja prati obolele.


Ceo video materijal možete preuzeti OVDE.

Teme