Politika
                                                            | 30.10.2025
                    | 
                        access_time
                     14:45
                
            
            
Predstavnik Instituta za higijenu i tehnologiju mesa Branko Velebit je podsetio da je 2010. godine Srbija je harmonizovala svoje propise u vezi sa kontrolom hrene životinjskog porekla sa EU. Naveo je da je Institut za higijenu i tehnologiju mesa, kao istraživačko-razvojna organizacija koja pripada Minisatrstvu nauke, obvlašćen za ispitivanje prisustva ostataka veterinarskih lekova, pesticida, mikotoksina, teških metala u mesu.
Predstavnik Instituta za higijenu i tehnologiju mesa Branko Velebit smatra da nema razloga za negativnu percepciju u vezi sa piletinom, koja se često može zapaziti u Srbiji, koja se načešće svodi na to da je ``piletina kljukana hormonima i antibioticima``.
Rukovodilac kontrole kvaliteta u Perutnini Ptuj Višnja Avdalović istakla je da odgovornost kompanije počinje već na farmi i proteže se kroz svaki korak u proizvodnom procesu.  Navela je da Perutnina Ptuj Topiko posluje u vertikalnom integrisanom poslovnom procesu.  ``Ovakav vid poslovanja možemo da primenimo, jer u sopstvenom valsništvu posedujemo farme za proizvodnju priplodnih jaja, moderne inkubatorske stanice, farme za uzgoj pilića, fabriku za proizvodnju hrane za životinje i najsavremenije tehnologije za proizvodnju i pakovanje mesa i proizvoda od mesa``, kazala je ona.
Rukovodilac kontrole kvaliteta u Perutnini Ptuj Višnja Avdalović rekla je da se ``celokupna proizvodnja se odigrava u zatvorenom lancu i zaokružena je na teritoriji Srbije”.” To podrazumeva da sirovine dobijamo sa sopstvenih farmi i da u pogonu mesne industrije proizvodimo proizvode isključivo domaćeg porekla``, ukazala je Adrović podsetivši da je Perutnina Ptuj kupila kompaniju Topiko 2008. godine, a godinu nakon toga je inplementiran HAPPC sistem i od tada se i celokupna proizvodnja odvija na teritoriji Srbije.
Specijalista javnog zdravlja i strukovni nutricionista dijetetičar Ana Todorović navela je da se u Srbiji oko 80 odsto stanovništva konzumira piletunu. Prema njenim rečima, razlog je pored prihvatljive cene i zravstveni benefit, jer se proteini iz te vrste mesa lako apsobrbuju. Podsetila je da je pileće meso bezbedno za trudnice, rekovalescente, sportiste.
Piletina u Srbiji ne sadrži hormone i ne sadrži antibiotike, a edukacija, dostupnost informacija i odgovoran javni razgovor neophodni su kako bi potrošači imali sigurnost u izboru hrane, zaključak je panel diskusiji o poreklu, kvalitetu i bezbednosti pilećeg mesa koju je danas organizovala kompanija Perutnina Ptuj Topiko. 
 
                         
                         
                         
                         
                        