Web Analytics
UNHCR: Većina raseljenih iz Ukrajine želi da se vrati kući, ali su zabrinuti za bezbednost - BetaRS

UNHCR: Većina raseljenih iz Ukrajine želi da se vrati kući, ali su zabrinuti za bezbednost

Vesti | 24.02.2023 | access_time 17:10
UNHCR: Većina raseljenih iz Ukrajine želi da se vrati kući, ali su zabrinuti za bezbednost

Oko 79 odsto izbeglica iz Ukrajine želi da se jednog dana vrati kući, ali samo 12 odsto planira da to učini u naredna tri meseca, navodi se u najnovijem izveštaju Agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).

Godinu dana od ruske invazije na Ukrajinu, UNHCR je uradio treći krug istraživanja pod nazivom "Životi na čekanju", u kom se navodi da su glavne prepreke za povratak izbeglica i interno raseljenih zabrinutost za bezbednost i sigurnost.

Izbeglice koje su izrazile nameru da se vrate u naredna tri meseca bile su uglavnom starije životne dobi, oni koji su odvojeni od porodice u Ukrajini, ili oni koji se suočavaju s izazovima inkluzije u zemljama u koje su izbegli.

Druge otežavajuće okolnosti koje su naveli odnose se na pristup osnovnim uslugama i njihovu dostupnost - uključujući struju, vodu i zdravstvenu zaštitu, mogućnosti za rad i adekvatan smeštaj, a na sve to je u velikoj meri uticao rat, navodi saopštenju.

Više od 13 miliona ljudi je proterano iz svojih domova, uključujući skoro osam miliona izbeglica širom Evrope i oko pet miliona interno raseljenih unutar Ukrajine, navode iz UNHCR.

Kako bi razumeli tešku situaciju u kojoj se nalaze raseljeni i bolje kanalisali pomoć,

Oko 18 odsto ispitanih izbeglica još uvek nije sigurno da li će da se vrati.

"Od ključne je važnosti osigurati da se izbeglicama omogući da slobodno donose odluke o svojoj budućnosti na osnovu relevantnih informacija, te da se podrže zemlje domaćini i lokalne zajednice kako bi izbeglice mogle da pristupe svojim pravima, uslugama i dostojanstvenom radu", jedna je od preporuka koju je UNHCR izdao u izveštaju.

Dodaje se da je prioritet i podrška raseljenih stanovnika u Ukrajini.

"Povratnike je potrebno podržati kroz kombinaciju humanitarnih programa, programa oporavka, razvoja i programa privatnog sektora, čime se otvara put ekonomskom oživljavanju, oporavku i rekonstrukciji", navode iz UNHCR.

Teme