Web Analytics
UBS i Ministarstvo zaštite životne sredine sarađuju u oblasti zaštite biodiverziteta - BetaRS

UBS i Ministarstvo zaštite životne sredine sarađuju u oblasti zaštite biodiverziteta

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 09.05.2023 | access_time 15:30
UBS i Ministarstvo zaštite životne sredine sarađuju u oblasti zaštite biodiverziteta
Udruženje banaka Srbije (UBS) i Ministarstvo zaštite životne sredine potpisali su Memorandum o saradnji na projektima unapređenja zaštićenih područja i očuvanja biodiverziteta na teritoriji Srbije, objavilo je danas UBS.

Banke, članice UBS-a, će u skladu sa ovim Memorandumom obezbeđivati finansijska sredstva za projekte koje predloži Ministarstvo zaštite životne sredine, a u cilju očuvanja flore i faune, prirodnih staništa vrsta, upoznavanja posetilaca sa karakteristikama zaštićenog područja i poboljšanja turističkih kapaciteta zaštićenih područja.

Podseća se da je UBS sa svojim članicama (AIK bankom, Banka Intezom, Eurobank Direktnom, NLB Komercijalnom bankom, Rajfajzen bankom) već obezbedio sredstva u iznosu od osam miliona dinara za finansiranje postavljanja edukativne table u Spomeniku prirode "Botanička bašta Jevremovac", izgradnju mini solarne elektrane u Specijalnom rezervatu prirode "Zasavica", uređenje šetne staze u Perućcu i postavljanje urbanog mobilijara na Kaluđerskim Barama u Nacionalnom parku "Tara".

Sredstva su iskorišćena i za izgradnju novih i reparaciju postojećih vidikovaca u Parku prirode "Šargan – Mokra Gora", nabavku mobilijara – nadstrešnice sa klupama u Specijalnom rezervatu prirode "Gornje Podunavlje", izgradnju vidikovca u sklopu Spomenika prirode "Đavolja Varoš", izradu drvenog montažnog vidikovca u centru zaštićenog područja Spomenika prirode "Slapovi Sopotnice" i izgradnju i postavljanje vidikovca u Predelu izuzetnih odlika Vlasina.

Kako je navedeno, Ministarstvo zaštite životne sredine će u ovoj godini povećati površinu pod zaštitom na 98.900 hektara, odnosno sa sadašnjih osam odsto na 9,11 procenata.

Za njihovo sufinansiranje u ovoj godini obezbeđeno je 355 miliona dinara, odnosno za 34 odsto više nego prethodne godine.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori