Web Analytics
Zemlje Kvinte pozivaju na uzdržanost i hitan napredak u formiranju ZSO - BetaRS

Zemlje Kvinte pozivaju na uzdržanost i hitan napredak u formiranju ZSO

Politika | 19.05.2023 | access_time 09:30
Zemlje Kvinte pozivaju na uzdržanost i hitan napredak u formiranju ZSO

Zemlje Kvinte pozvale su sve aktere na Kosovu na hitnu saradnju među svim zainteresovanim stranama, uključujući lokalne zajednice, kako bi se pronašlo rešenje koje omogućava "održivu participativnu predstavničku demokratiju" u četiri opštine na severu.

U zajedničkom saopštenju SAD, Francuske, Italije, Nemačke i Velike Britanije podseća se da su 23. aprila u tim opštinama održani izbori za četiri gradonačelnika i dve skupštine opštine, u skladu sa ustavom i zakonima Kosova, ali da zbog bojkota značajnog dela srpske zajednice, rezultati izbora nisu dugoročno političko rešenje za te opštine.

Kvinta naglašava da "ne bi trebalo da bude poteza ili inicijativa, uključujući i od strane novoizabranih gradonačelnika i skupština opština, koje ne služe građanima ili mogu da pojačaju tenzije".

"To uključuje i prekoračenje administrativnih ovlašćenja i proces preuzimanja dužnosti, budući da ne postoji obaveza da gradonačelnici polažu zakletvu u opštinskim kancelarijama", dodaje se u saopštenju koje je sinoć objavio Stejt department.

Uz poziv "svim stranama da se uzdrže od upotrebe sile ili akcija koje raspiruju tenzije ili podstiču konflikte", Kvinta je u saopštenju dodala da podržava dijalog uz posredovanje Evropske unije radi normalizacije odnosa Kosova i Srbije, uključujući potrebu za hitnim napretkom u uspostavljanju Zajednice/Asocijacije opština sa srpskom većinom.

Teme