Web Analytics
Tanasković: Ovogodišnji budžet poljoprivrede posle primene novih mera biće 120 milijardi dinara - BetaRS

Tanasković: Ovogodišnji budžet poljoprivrede posle primene novih mera biće 120 milijardi dinara

Ekonomija | 22.05.2023 | access_time 12:10
Tanasković: Ovogodišnji budžet poljoprivrede posle primene novih mera biće 120 milijardi dinara
Foto: Dragan Gojic

Budžet poljoprivrede posle primene novih mera biće 120 milijardi dinara, izjavila je danas ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Jelena Tanasković posle potpisivanja sporazuma sa predstavnicima sedam udruženja poljoprivrednih proizvođača.

Dokument je potpisan sa Inicijativom za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženjem proizvođača mleka "Naše mleko", Udruženjem Poljoprivrednih proizvođača Subotice, Udruženjem "STIG" Požarevac, Udruženjem "Za spas i opstanak stočara zapadne Srbije", Savezom Udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženjem proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja "Adrani".

Predstavnici tih udruženja, koja su organizovala petodnevne proteste i blokade saobraćaja u više mesta u Srbiji, u subotu su, posle pregovora sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom Jelenom Tanasković, a u kojima je učestvovao i ministar finansija Siniša Mali, postigli dogovor o potpisivanju sporazuma o ispunjenju njihovih zahteva.

Tanasković je rekla da je država obezbedila 40 milijardi dinara za ispunjenje zahteva poljoprivrednika, tako da će budžet Ministarstva poljoprivrede u ovoj godini iznositi "istorijskih 120 milijardi dinara".

Od tog iznosa, kako je dodala, više od 104 milijarde su namenjene subvencijama.

Nove mere će, po rečima Tanasković, doprineti da poljoprivrednici mogu lakše da prežive ovu godinu.

Ministarstvo poljoprivrede se sporazumom obavezalo da će povećati osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju (po hektaru) sa 9.000 na 18.000 dinara u 2023. godini i podići maksimalnu granicu površine obradivog poljoprivrednog zemljišta od 20 hektara, propisanu za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju na 100 hektara, počev od prvog januara 2024. godine.

Povećana je premija za mleko sa 15 na 19 dinara po litru i podsticaji za kvalitetne priplodne mlečne krave sa 30.000 na 40.000 dinara po grlu.

Ukinuto je 50 odsto naknade za odvodnjavanje za tekuću i potpuno za narednu godinu.

Ministarstvo se obavezalo da će sprovesti analizu kontrole uvoza mleka i mlečnih proizvoda i intenzivno nastaviti komunikaciju sa proizvođačima mleka.

Predviđeno je da bude regulisano tržište uvođenjem kvota za proizvođače, prerađivače i uvoznike mleka i da se nađe rešenje za otkup mleka proizvođačima kojima je otkup otkazan.

Sporazum predviđa i analizu tržišta žitarica i uvođenje takozvanog plavog dizela koji se odnosi na olakšice u iznosu akcize na 100 litara dizel goriva po hektaru, za sve upisane površine u Registru poljoprivrednih gazdinstava.

Teme