Web Analytics
Senator Marfi: Srbija treba da prestane da sprečava pridruživanje Kosova međunarodnim organizacijama - BetaRS

Senator Marfi: Srbija treba da prestane da sprečava pridruživanje Kosova međunarodnim organizacijama

Kosovo | 22.05.2023 | access_time 17:05
 Senator Marfi: Srbija treba da prestane da sprečava pridruživanje Kosova međunarodnim organizacijama

Američki senator Kris Marfi izjavio je danas u Prištini da Srbija treba da prestane da sprečava pridruživanje Kosova međunarodnim organizacijama.

On je posle sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, kojem je prisustvovao i senator Geri Piterson, u obraćanju medijima ocenio da im je drago da vide najnoviji sporazum Kosova i Srbije koji podrazumeva međusobno priznavanje zvaničnih dokumenata, ali da ima i teških koraka koje moraju da preduzmu obe strane.

"Srbija mora da prestane da opstruira Kosovo, njeno pravo da bude deo međunarodnih organizacija", rekao je Marfi.

Govoreći o sporazumu Kosova i Srbije iz Brisela i Ohrida, Marfi je rekao da se Kosovo obavezalo da će dozvoliti formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom i istakao da se nada da će ta Zajednica biti osnovana "što je pre moguće".

Predsednica Osmani je rekla da je na sastanku američkim senatorima pokazala sva kršenja koja Srbija čini ovom sporazumu, što podrazumeva i opstruiranje Kosova u međunarodnim organizacijama.

Srbija je u aprilu glasala protiv zahteva za članstvo Kosova u Savetu Evrope, uprkos tome što se Sporazumom o normalizaciji obavezala da neće predstavljati takve prepreke.

Senator Peters je pohvalio odnose Kosova i SAD i obećao nastavak pomoći i saradnje Vašingtona.

"Nastavićemo da tražimo mogućnosti da obezbedimo saradnju u sajber bezbednosti, kao i da poboljšamo odnose sa američkom vojskom i interoperabilnost sa drugim snagama širom Evrope", rekao je Peters.

Poseta dvojice senatora Kosovu dolazi nekoliko dana nakon što je Komitet za spoljne poslove američkog Senata održao sednicu o politici Vašingtona na Zapadnom Balkanu.

Posetom Kosovu američki senatori su počeli balkansku turneju tokom koje će posetiti sve države zapadnog Balkana.

Teme