Web Analytics
Dodeljena nagrada 'Volonteri prirodi po meri' za volonterski angažman na polju zaštite prirode - BetaRS

Dodeljena nagrada 'Volonteri prirodi po meri' za volonterski angažman na polju zaštite prirode

Zelena Srbija | 22.05.2023 | access_time 15:55
Dodeljena nagrada 'Volonteri prirodi po meri' za volonterski angažman na polju zaštite prirode
Nagrada "Volonteri prirodi po meri" dodeljena je danas Aidi Paljevac, volonterki i aktivistkinji iz Nove Varoši, za izuzetan volonterski angažman na polju zaštite prirode u okviru projekta "Zajedno za životnu sredinu" čiji je cilj unapređenje zaštite životne sredine i biodiverziteta u Srbiji.

Mladi istraživači Srbije (MIS) organizovali su dodelu nagrade na Međunarodni dan biodiverziteta, uz prisustvo donatora, partnera, saradnika, volontera, predstavnika neformalnih grupa i civilog društva, čiji je, kako su naveli, mandat ali i životno opredeljenje zaštita prirode. 

"Cilj nagrade je da promoviše značaj uključivanja volontera u aktivnosti zaštite prirode, da podstakne inicijative pojedinaca i organizovanih grupa, kao i da pokaže vrednosti volonterskog rada. Nastojimo da stimulišemo građane da se uključe u očivanje biodiverziteta i sarađuju sa upravljačima zaštićenih područja, jer nam je želja da  povećamo zajednicu onih sa kojima delimo viziju i strast ka očuvanju prirode", rekla je direktorka Mladih istraživača Srbije Tanja Petrović.

Dobitnica nagrade Aida Paljevac je poznata po predanom volonterskom angažmanu na očuvanju planine Zlatar i okoline.

Njen volonterski rad i aktivizam kroz neformalnu grupa građana "Studenac" čija je ona i jedna od osnivačica, inspiracija su mnogim entuzijastima koji se zalažu da se zaštiti i sačuva od uništenja ne samo planina Zlatar, već i druga prirodna bogatstva i resursi novovaroške opštine. 

"Ovo priznanje nam je bitno jer je prepoznata borba naše grupe na lokalu ka očuvanju životne sredine i poboljšanja kvaliteta života unutar naše zajednice", rekla je Aida i dodala da je nagrada podstrek da nastave sa aktivnostima koje doprinose stvaranju prilika za ostvarenje jednakih prava na zdravu životnu sredinu i život po meri prirode.

Nagrada "Volonteri prirodi po meri" je samo jedan od načina kako Mladi istraživači Srbije, kroz projekat "Zajedno za životnu sredinu" stvaraju povoljnije uslove za volontiranje i omogućavaju bolju zaštitu prirode.

Projekat "Zajedno za životnu sredinu" sprovode Beogradska otvorena škola (BOŠ) i Američka agencija za međunarodnu saradnju (USAID).

Ostali partneri na projektu su Mladi istraživači Srbije (MIS), udruženje ENECA, Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN), međunarodna ekološka organizacija The Nature Conservancy (TNC) i Američka privredna komora u Srbiji (AmCham).



CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori