Web Analytics
Borel: Nacionalnim interesima Srbije šteti njeno nepridruživanje sankcijama EU Rusiji - BetaRS

Borel: Nacionalnim interesima Srbije šteti njeno nepridruživanje sankcijama EU Rusiji

Svet | Izvor: Beta | 22.05.2023 | access_time 19:50
Borel: Nacionalnim interesima Srbije šteti njeno nepridruživanje sankcijama EU Rusiji
Nacionalnim interesima Srbije, kao kandidatu za članstvo u Evropskoj uniji, nanosi štetu to što nije usaglasila svoju politiku sa sankcijama i spoljnom i bezbednosnom politikom EU, izjavio je danas u Briselu šef evropske diplomatije Žozep Borel.

Sažimajući zaključke današnjeg zasedanja šefova diplomatija Unije i njihov neformalni susret s ministrima sa Zapadnog Balkana, Borel je preneo stav ministara spoljnih poslova članica EU da kandidati za članstvo sa Zapadnog Balkana "moraju da uhvate zamah u procesu proširenja, stvoren povoljnim napretkom Ukrajine", koja je dobila status kandidata.

Tesne veze s Rusijom i neusaglašavanje sa sankcijama koje je EU uvela Moskvi nespojive su s procesom koji Srbiju vodi ka članstvu u EU, dodao je Borel i preneo stav ministara Unije da Rusija nastoji da "izbaci s koloseka evropski put kandidata sa Zapadnog Balkana".

Borel, visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku, saopštio je da su se ministri pozabavili i dijalogom Beograda i Prištine i stavili do znanja da je "brzo sprovođenje sporazuma dve strane jedini put za normalizaciju odnosa".

Takođe su ukazali, prema njegovim rečima, da "zaoštravanja i uzajamne provokacije moraju prestati" i da se "negativna ponašanja i pomanjkanje konstruktivnosti moraju preokrenuti".

"Istaknuto je da se kandidatima za članstvo u EU koji se nisu usaglasili sa sankcijama EU protiv Rusije, a tu ću posebno ukazati na Srbiju, održavanje tesnih veza s Rusijom ne podudara s njihovim procesom ulaska u članstvo Evropske unije. To takođe nanosi štetu njihovim celokupnim nacionalnim interesima, ali svakako nije spojivo s postupkom koji vodi ulasku u EU", naveo je Borel.

On je ukazao da EU želi da pospeši proširivanje i da su ministri Unije uputili "snažnu poruku" da partneri sa Zapadnog Balkana "moraju da uhvate taj zamah u procesu proširenja, stvoren povoljnim napretkom Ukrajine".

"Ukrajina napreduje i oni treba da slede taj put i istu brzinu. Sada je čas da ubrzaju reforme, da se usklade s evropskim normama i da svoja društva pripreme za članstvo. To je jedinstvena prilika koja mora da se iskoristi", dodao je.

Borel je rekao da su se ministri na današnjem sastanku "posebno osvrnuli" na dijalog Beograda i Prištine i predočili da članstvo u EU znači saradnju "i zajedničko delanje uz prevazilaženje svih teškoća iz prošlosti".

Španski ministar Hose Manuel Albares Bueno izjavio je da je šefove diplomatija sa Zapadnog Balkana, kao i ministre spoljnih poslova Unije i Borela, upoznao s namerom Madrida da organizuje sastanak šefova diplomatija EU i Zapadnog Balkana u oktobru.

Hrvatski ministar Gordan Grlić Radman rekao je posle sastanka da su Hrvatska i još neke članice EU predložile da takvi neformalni susreti šefova diplomatija EU-Zapadni Balkan budu dva puta, a ne samo jednom godišnje, jer su odnosi dve strane postali "posebno važni" u svetlu ruske agresije na Ukrajinu.

Ministri članica EU i Borel ukazali su na sastanku i na značaj reformi i jačanja demokratije i dijaloga u regionu, rekao je Grlić Radman.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Kosarka

Hronika