Web Analytics
Ruski premijer u Šangaju na ekonomskom forumu - BetaRS

Ruski premijer u Šangaju na ekonomskom forumu

Ekonomija | Izvor: Beta-AFP | 23.05.2023 | access_time 07:30
Ruski premijer u Šangaju na ekonomskom forumu
Ruski premijer Mihail Mišustin boravi danas u Šangaju na ekonomskom forumu, u okviru dvodnevne posete tokom koje će se sastati sa kineskim predsednikom Sijem Đinpingom.

Mišustin je sinoć stigao u Šangaj, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Dočekali su ga ambasador Rusije u Kini Igor Morgulov, kao i kineski ambasador u Moskvi Džang Hanhui.

Ruski premijer bi u Šangaju trebalo da prisustvuje rusko-kineskom poslovnom forumu i da poseti petrohemijski istraživački institut. Predviđeni su i razgovori sa predstavnicima ruskih poslovnih krugova u Kini.

Na forum je pozvan niz ruskih biznismena koji su na meti zapadnih sankcija, posebno u ključnim sektorima čelika, rudarstva i đubriva, kao i potpredsednik Vlade zadužen za energetiku Aleksandar Novak, prenela je agencija Blumberg.

Kina je prošle godine postala najveći ruski kupac u energetskom sektoru, omogućivši Moskvi, pod zapadnim sankcijama povezanim sa ratom u Ukrajini, da ne doživi kolaps njenog izvoza gasa.

Mišustin će u sredu otputovati u Peking, gde će se sastati sa predsednikom Kine i premijerom Lijem Ćijangom, prenela ruska agencija Tass.

Kina i Rusija su poslednjih godina pojačale ekonomsku saradnju i diplomatske kontakte.

Njihovo strateško partnerstvo je postalo još jače od ruske invazije na Ukrajinu, a analitičari smatraju da Kina sada ima prednost u odnosima, s obzirom na izolaciju Rusije na međunarodnoj sceni.

Peking tvrdi da je neutralan u tom sukobu i nikada nije javno osudio invaziju.

U februaru je kineska vlada objavila dokument kojim se poziva na "političko rešenje" sukoba i poštovanje teritorijalnog integriteta svih zemalja, što podrazumeva i Ukrajinu.

Na samitu u martu u Moskvi, predsednik Si je pozvao svog kolegu Vladimira Putina da dođe u Peking.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT