Web Analytics
Dveri: Nastavlja se politika razbijanja EPS-a (VIDEO) - BetaRS

Dveri: Nastavlja se politika razbijanja EPS-a (VIDEO)

Ekonomija | 23.05.2023 | access_time 11:50
Dveri: Nastavlja se politika razbijanja EPS-a (VIDEO)
Poslanik Dveri u Skupštini Srbije Borko Puškić rekao je danas da ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović nastavlja politiku razbijanja Elektroprivrede Srbije (EPS), bivše ministarke Zorane Mihajlović.

On je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da bi formiranje zajdničke firme EPS-a i mađarskog elektroenergetskog sistema, kojim upravlja MVM grupa, imalo i "energetski i bezbednosni potencijal".

"Nadzorni odbor EPS-a je 18. maja imao vanrednu sednicu sa temom izdvajanja 11 hidroelektrana iz EPS-a. Ako je neko imao dilemu da će nova ministarka Đedović biti sušta suprotnost od Mihajlović samo nekoliko meseci nakon preuzimanja funkcije se potvrdjuje da je ona ništa drugo nego nastavak takve politike koja ima za cilj da dalje dezintegriše i razbija elektroprivredni sistem Srbije", rekao je Puškić.

Dodao je da je Đedović "agent stranog intersa", a da je, prema rečima stručnjaka iz EPS-a i nezavisnih istraživača, vrednost te kompanije između 14 i 16 milijardi evra.

Kada je, kako je rekao, EPS transformisan u akcionarsko društvo, procenjena vrednost je bila samo tri milijarde evra, a samo vrednost hidropotencijala je preko tri milijarde evra.

Tema Nadzornog odbora 18. maja je, prema njegovim rečima, bila potencijalno stvaranje zajedničke firme EPS-a i mađarskog MVM-a koja bi se bavila hidropotencijalima Srbije, izvučenih iz elektroenergetskog sistema Srbije.

"Mađari, koji imaju samo jednu hidroelektranu i nemaju iskustva, znanja i stručnjke za hidro potencijale bi vodili taj sektor, a Norvežani bi uskoro trebalo da sa dva člana uđu u Nadzorni odbor EPS-a. Od sedam članova Nadzorog odbora gde prostu većinu čine četiri, dva bi bili Norvežani. To znači da bi se u EPS-u 50 odsto pitali Norvežani", rekao je Puškić.

Dodao je da Norveška nema nikakve veze sa lignitom i termoelektranama, a Mađari koji nemaju veze sa hidroelektranama vodili bi taj sektor u zajedničkoj firmi sa Srbijom.

Reč je, kako je rekao, "o svesnoj nekompetenciji i daljem rastakanju i obezvredjivanju potencijala Srbije, sa krajnjim ciljem da se prodaju".

"Srbija ima cenu struje, koja je među najnižima u Evropi i ukoliko se ova intencija nastavi, ne samo da neće biti među najnižim, već će biti među najvišim", rekao je Puškić.

On je postavio pitanje zašto sednica Nadzornog odbora EPS-a u kome 15 odsto akcija imaju građani nije bila javna kako bi se uključili i oni i stručna javnost i zašto je Đedović rekla da im "informacije cure sa sednica Nadzornog odbora".

Puškić je rekao da bi se izdvojile hidroelektrane Đerdap 1, Đerdap 2, Bajina Bašta 1, Bajina Bašta 2, Zvornik, Podpeć kod Priboja, Uvac kod Nove Varoši, Bistrica kod Prijepolja, Vlasinska hidroelektrana, hidroelektrana u Pomoravlju i hidroelektrana u Pirotu.

"To je ozbiljna vrednost koju neko želi da integriše u nova preduzeća. Kategorično se protivimo tome da se sa Mađarima pravi nova firma koju bi činilo 11 hidroelektrana i protivimo se da Norveženi ulaze u Nadzorni odbor EPS-a", rekao je Puškić.

Dodao je da se to dešava kada postoji veliki bezbednosni problem jer je pre dva dana 24.000 vojnika imalo na "okupiranoj" teritoriji Srbije, na Kosovu, vežbu Defender, a već za tri nedelje, kako je najavljeno, u Bujnovcu na vojnim poligonima, NATO će imati vežbu sa Srbijom.

"Naša javnost, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova, Vlada, predsednik, niko nije reagovao na ovu sramnu vežbu, pa postavljamo pitanje da li je ona kordinacija i dogovor Borelja (visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep), Vučića i Kurtija", rekao je Puškić.
Ceo video materijal možete preuzeti OVDE.

Teme