Web Analytics
Potpisan sporazum o razmeštanju ruskog nuklearnog oružja na beloruskoj teritoriji - BetaRS

Potpisan sporazum o razmeštanju ruskog nuklearnog oružja na beloruskoj teritoriji

Svet | Izvor: Beta-AP | 25.05.2023 | access_time 16:05
Potpisan sporazum o razmeštanju ruskog nuklearnog oružja na beloruskoj teritoriji
Rusija i Belorusija su danas potpisale sporazum kojim se formalizuje procedura razmeštanja ruskog nuklearnog oružja na beloruskoj teritoriji, o čemu su lideri dve zemlje ranije postigli dogovor.

Kontrolu nad ruskim nuklearnim oružjem na teritoriji Belorusije imaće Moskva.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u martu objavio da Moskva planira da rasporedi taktičko nuklearno oružje relativno kratkog dometa u Belorusiji, sa čim se ubrzo saglasio beloruski lider Aleksandar Lukašenko.

Današnje potpisivanje sporazuma dolazi u trenutku kada se Rusija priprema za dugo očekivanu kontraofanzivu Ukrajine.

Detalji o vremenu razmeštanja nuklearnog oružja nisu objavljeni, a Putin je ranije kazao da će izgradnja skladišta za taktičko nuklearno oružje u Belorusiji biti završena do 1. jula.

I ruski i beloruski zvaničnici navode da je taj potez podstaknut neprijateljskim stavom Zapada prema njihovim državama.

Beloruski ministar odbrane Viktor Hrenin rekao je na današnjem sastanku u Minsku sa ruskim kolegom Sergejom Šojguom da je "razmeštanje nestrateškog nuklearnog oružja efikasan odgovor na agresivnu politiku zemalja koje su neprijatsljeki nastrojene" prema Rusiji i Belorusiji.

Šojgu je dodao da je "odluka o kontramerama u vojno-nuklearnoj sferi doneta u kontekstu izrazito oštre eskalacije pretnji na zapadnim granicama Rusije i Belorusije".

Beloruska opoziciona liderka Svetlana Tihanovska, koja živi u egzilu, osudila je razmeštanje ruskog oružja u njenoj zemlji.

"Moramo učiniti sve što možemo da sprečimo Putinov plan da razmesti nuklearno oružje u Belorusiju, jer će to osigurati rusku kontrolu nad Belorusijom u godinama koje dolaze. Ovo će dodatno ugroziti bezbednost Ukrajine i cele Evrope", rekla je Tihanovska za Asošiejted pres.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika