Web Analytics
SAD uznemirene mogućim zloupotrebama komisije o ruskim uticajima u Poljskoj - BetaRS

SAD uznemirene mogućim zloupotrebama komisije o ruskim uticajima u Poljskoj

Svet | Izvor: Beta | 30.05.2023 | access_time 09:10
SAD uznemirene mogućim zloupotrebama komisije o ruskim uticajima u Poljskoj
SAD su izrazile zvanično uznemirenje zbog nove poljske državne Komisije za istragu ruskih uticaja na bezbednost u Poljskoj i upozorile da zbog širokih ovlašćenja a bez prava na žalbu na odluke ta komisija može da bude zloupotrebljena za blokiranje kandidata opozicije na jesenjim parlamentarnim izborima.

"Administracija SAD uznemirena je zbog usvajanja novog zakona koji može da bude zloupotrebljen za mešanje u slobodne i poštene izbore u Poljskoj. Delimo bojazni koje je izrazilo mnoštvo posmatrača da taj zakon može da bude iskorišćen za blokiranje kandidata opozicije bez pravednog zakonskog procesa", upozorio je noćas zvaničnu Varšavu portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler.

Stejt department je pozvao poljske vlasti stranke Pravo i pravda da spreče da se ta komisija koristi da eliminacijom nekih kandidata suzi izbor za birače ili da se zloupotrebljava tako da može da baci senku na ukupnu legitimnost izbora.

Ubrzano formiranje nove komisije, da počne da izriče prve kazne pre parlamentarnih izbora u jesen, omogućio je u ponedeljak predsednik Poljske Andžej Duda koji nije stavio veto na zakon uprkos oštrim kritikama pravnih stručnjaka, Advokatske komore, nevladinih organizacija, zaštitnika građana i opozicije, a poslao je na ocenu ustavnosti po takvom postupku da komisija može da počne da radi odmah i ne mora da čeka nalaz Ustavnog suda.

U obrazloženju predloga zakona navodi se da će komisija sa nadležnostima tužilaštva i delimično sudova i na čije odluke nema prava žalbe, javno saslušavati političare, novinare, zvaničnike lokalnih samouprava, preduzeća i moći da im zabrani na 10 godina pristup funkcijama tj. javnom novcu, čak i nošenju oružja.

Poljske vlasti nisu krile da je komisija uperena pre svega protiv dvojice bivših premijera - liberala Donalda Tuska koji je sada lider opozicije i koga vlasti napadaju za reset odnosa sa Rusijom koji su započele SAD u vreme predsednika Baraka Obame kao i to što se odustalo od američkog antiraketnog štita, iako je i to bila Obamina odluka, i protiv bivšeg lidera Narodne stranke Valdemara Pavlaka koji je potpisivao sporazum sa ruskim Gaspromom o uvozu gasa.

Leks Tusk, kako su ga odmah mediji nazvali, počinje hajku i na novinare, pošto je komisija nadležna i za proveru ruskih uticaja na poljsku bezbednost od 2007. godine u medijima iako u tom zakonu nije precizirano šta se smatra ruskim uticajem i kažnjava se ponašanje koje ona odredi da je ruski uticaj iako ne znači kršenje bilo kog zakona.

"Komisija će imati neograničeni pristup svim dokumentima i poverljivim. Tako će imati veće nadležnosti nego tužilac ili sud", kazao je za nezavisnu poljsku televiziju TVN24 profesor prava Maćej Gutkovski iz Poznanja.

Kako bi mogla da radi komisija i šta sve može da se podvede pod stavku "ruski uticaj", pokazao je tokom vikenda lider poljske vladajuće stranke Jaroslav Kačinjski kada je novinara TVN24 optužio da je "predstavnik Kremlja" samo zato što ga je pitao da prokomentariše zahtev opozicije da se smeni ministar odbrane Marijuš Blaščak.

Iako je i poljski ombudsman Marćin Vjoncek upozorio da je temeljni princip pravne države da kazne izriče sud i to samo za dela koja krše zakon, te da nije smela da nastane takva komisija koja će izricati kazne i za delovanje koje jeste bilo u skladu sa zakonom, poljski predsednik Andžej Duda odbio je sve zamerke.

"Neće komisija uništiti poljsku demokratiju već ruski uticaj. Političari koji su delovali u interesu Poljske ne plaše se u Poljskoj nikakve komisije, jer evo ja, ja se ne plašim. Nadam se da će zahvaljujući komisiji političari koji su podlegli ruskim uticajima otići z poljskog javnog života", kazao je Duda.

Poljski predsednik zatražio je da se ista komisija formira i u Evropskoj uniji a poljske vlasti sve glasnije u kampanji pred jesenje izbore optužuju pre svega nemačke političare i bivšu kancelarku Angelu Merkel da su učinili Evropu zavisnom od Rusije zbog svojih poslovnih interesa.

Opozicija je najavila da će ignorisati komisiju i izbor njenih devet članova a spremni su po potrebi da prikupe za političare na koje bi komisija počela hajku kazne od preko 10.000 evra ako oni odbiju da dođu na saslušanje pred komisijom.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Odbojka

Hronika