Web Analytics
Borel: Priština mora obustaviti policijsku akciju na severu Kosova a nasilni protesti prestati - BetaRS

Borel: Priština mora obustaviti policijsku akciju na severu Kosova a nasilni protesti prestati

Politika | 30.05.2023 | access_time 14:00
Borel: Priština mora obustaviti policijsku akciju na severu Kosova a nasilni protesti prestati
Foto: Marjan Vucetic/AP

Vlasti u Prištini moraju da obustave akcije specijalne policije oko opštinskih zgrada na severu Kosova, a nasilni protesti moraju da prestanu, izjavio je danas u Briselu visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel dodajući da će EU nastaviti da razgovara s čelnicima Srbije i Kosova s ciljem da se zaoštravanje i nasilje bezuslovno odmah obustave.

Borel je osudio nasilje, naglasio podršku Kforu na Kosovu i rekao da članice EU razgovaraju o "mogućim merama koje će preduzeti ako upletene strane nastave da se protive koracima u cilju smanjenja zategnutosti".
"Evropska unija očekuje od obe strane da se ponašaju odgovorno i da se odmah angažuju u dijalogu, uz posredovanje EU da se nadje postojano rešenje za sever (Kosova) koje će jamčiti za bezbednost svih građana i utrti put za postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa", saopštio je Borel.

On je rekao da je sinoć razgovarao sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i jutros s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem,

Borel je naglasio da "u Evropi već sad ima previše nasilja", da EU neće dozvoliti novi sukob. "Nadam se da će moj glas biti uslišen i da će se ljudi ponašati u skladu s tim zahtevom", dodao je.

Teme