Web Analytics
Samit ministara, guvernera i direktora poreskih uprava Zapadnog Balkana - BetaRS

Samit ministara, guvernera i direktora poreskih uprava Zapadnog Balkana

Ekonomija | 30.05.2023 | access_time 14:20
Samit ministara, guvernera i direktora poreskih uprava Zapadnog Balkana
FOTO: DJORDJE KOJADINOVIC
Medjunarodni monetarni fond (MMF) ne vidi razlog za reviziju fiskalnih pravila u zemljama regiona, već smatra da je potrebno raditi na strukturnim reformama i investicionim potrebama, izjavila je danas šefica kancelarije MMF za Zapadni Balkan Stefani Verena Eble (Stephanie).

Na otvaranju drugog dana Samita ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava regiona u Bečićima ona je ocenila da fiskalna pravila ne treba stalno menjati, već da ona treba da budu "robustna, prilagodljiva i otporna".

"Strukturne reforme su jako važne, to je veliko pitanje za zemlje Zapadnog Balkana. Neophodno je otvaranje tržišta za konkurenciju, osnaživanje konkurencije kako bi se izbeglo tajno dogovaranje kao i povećanje cenovne transparentnosti", rekla je Eble.

Navela je da na stanje javnih finansija u zemljama regiona utiču globalni izazovi - od energetske krize, visoke stope inflacije do povećanja kamatnih stopa.

Eble je ocenila da kroz aranžmane sa MMF treba doći do "priuštivijih finansija" i podsetila da su Severna Makedonija i Kosovo nedavno kao i Srbija ranije, usaglasili nove fiskalne aranžmane sa Fondom.

Navodeći da je javni dug Srbije na nivou od 51,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pomoćnik ministra finansija Srbije Ognjen Popović ocenio je da javni dug vraćen na nivo pre pandemije korona virusa.

On je kazao da je u uslovima globalnih izazova poput pandemije, rata u Ukrajini i inflacije, ključni cilj održanje rasta BDP i životnog standarda gradjani.

"Srbija nastavlja sa javnim investicijama u infrastrukturu, zdravstvo i energetiku, u oblasti bez kojih nijedna zemlja, ne samo u regionu, ne može biti sigurna", rekao je pomoćnik ministra finansija Srbije.

Popović je dodao da je jedna od strategija na kojoj se radi u Srbiji razvoj tržišta kapitala.

"Potrebno je razvijati alternativne izvore finansiranja jer u zemljama regiona banke čine 95 odsto svih izvora finansiranja", rekao je Popović.

Po rečima ministra finansija Crne Gore Aleksandra Damjanovića, u uslovima visoke inflacije i rasta kamatnih stopa neophodno je da se dovedu u vezu politike koje vode monetarne i fiskalne vlasti.

"Nemoguće je ostvariti stabilnost u jednom segmentu, ako nema međusobne uskladjenosti mera koje dovode do rasta privrednih aktivnosti. I ova kriza kao i prethodne pokazuje da rezultata nema bez snažne podrške privredi", rekao je Damjanović.

Dvodnevni samit u Bečićima završen je panelom na kojem su predstavnici poreskih uprava zemalja regiona govorili o refomama i modernizaciji te službe od čije efikasnosti zavisi naplata budžetskih prihoda.

Organizator samita je Savez ekonomista Srbije, pokrovitelj je crnogorsko Ministarstvo finansija i Centralna banka, a partner je kompanija JTI.

Teme

Politika

Šta drugi čitaju

IT

Scena