Web Analytics
Kfor: Pripadnici misije odgovorili na napade građana u Zvečanu, 30 vojnika povređeno - BetaRS

Kfor: Pripadnici misije odgovorili na napade građana u Zvečanu, 30 vojnika povređeno

Politika | 30.05.2023 | access_time 15:35
Kfor: Pripadnici misije odgovorili na napade građana u Zvečanu, 30 vojnika povređeno

Međunarodna misija Kfor na Kosovu saopštila je danas da su pripadnici misije odgovorili na ničim izazvane napade okupljenih građana u Zvečanu koji su postali nasilni i opasni pri čemu je 30 vojnika zadobilo višestruke povrede, prelome i opekotine.

"11 vojnika iz italijanskog i 19 iz mađarskog kontingenta zadobilo je višestruke povrede, prelome i opekotine od improvizovanih eksplozivnih zapaljivih naprava. Tri mađarska vojnika su ranjena upotrebom vatrenog oružja. Njihove povrede nisu opasne po život", navodi se u saopštenju Kfora.
Misija Kfor-a koju vodi NATO povećala je svoje prisustvo u četiri opštine na severu Kosova kako bi smanjila rizik od eskalacije nasilja tokom pokušaja novoizabranih gradonačelnika da preuzmu dužnost u opštinskim zgradama.

"Trupe Kfora-a napadnute su od strane mase koja je postajala sve agresivnija. Kfor uvek deluje odlučno i uzdržano, u okviru strogih Pravila angažovanja. U ovom slučaju, odgovorio je na ničim izazvane napade okupljenih koji su postali nasilni i opasni, dok je svoj mandat UN-a izvršavala na nepristrasan način", navodi saopštenje.

Komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuča lično prati razvoj situacije i rekao da je solidaran sa vojnicima NATO-a koji su povređeni tokom sukoba i njihovim porodicama.

"Kako bi se izbegli sukobi između strana i rizik od dalje eskalacije, mirovne snage Kfora rade na prevenciji da životi kosovskih Srba i kosovskih Albanaca budu ugroženi. Obe strane treba da preuzmu punu odgovornost za ono što se dogodilo i spreče bilo kakvu dalju eskalaciju, umesto da se kriju iza lažnih narativa", rekao je on.

Teme