Web Analytics
Stano: Dijalog Beograda i Prištine nije mrtav - BetaRS

Stano: Dijalog Beograda i Prištine nije mrtav

Svet | 30.05.2023 | access_time 16:05
Stano: Dijalog Beograda i Prištine nije mrtav
FOTO: European Commission/XAVIER LEJEUNE

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je danas da dijalog Beograda i Prištine "nije mrtav" i da EU sada još intenzivnije radi kako bi pomogao dvema stranama da nađu rešenje u okviru dijaloga i smire situaciju.

"Ova situacija nije nastala iznenada. Ona je posledica šireg problema između dve strane koji već dugo traje i koji EU pokušava da reši sa obe strane. Za dešavanja su odgovorne obe strane i sada je na njima odgovornost da nađu izlaz, a na nama je da im damo podršku u okviru dijaloga da nađemo rešenje", rekao je Stano.

On je novinarima u Briselu rekao nije posao EU da traži odgovor na pitanje o tome ko je odgovoran za napade na Kfor, već da se kroz sprovođenje dijaloga između Beograda i Prištine pobrine da se situacija smiri.

"Napadi se nisu dogodili samo juče, mi vidimo da se ove vrlo opasne eskalacije dešavaju od petka sa sukobima tokom kojih ima povređenih osoba i nanosi se šteta javnom vlasništvu. Zato su EU, sve države članice i njena tela, strogo osudila incidente i i pozvala obe strane na deeskalaciju i da smire situaciju", rekao je Stano.

On je rekao da je prenošenje te poruke razlog zašto zbog čega visoki predstavnik EU Žozep Borel razgovarao s liderima obe strane - predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

"EU i dalje čini napore kako na terenu tako i u glavnim gradovima i u saradnji s međunarodnim partnerima i o tome će kasnije biti detaljnije saopšteno", rekao je Stano.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika