Web Analytics
Poslanici u Skupštini Srbije pitaju šta je plan za Kosovo - BetaRS

Poslanici u Skupštini Srbije pitaju šta je plan za Kosovo

Politika | 30.05.2023 | access_time 16:05
Poslanici u Skupštini Srbije pitaju šta je plan za Kosovo
Foto: Milos Miskov
U delu današnje sednice Skupštine Srbije kada poslanici nadležnima postavljaju pitanja, poslanik Radomir Lazović iz Zeleno levog kluba pitao je šta je plan države u vezi sa problemima na Kosovu i Metohiji.

On je rekao da je neophodno zaštititi ljude na KiM i osuditi Kurtijevu vlast koja sprovodi nasilje, ali su kosovski Srbi, kako je ocenio, "još jednom poslužili kao igračka Aleksandra Vučića, Kurtija i međunarodne zajednice koja bi morala da uradi više".

"Kontramiting je pokazao da je zaklinjanje u Kosovo Aleksandra Vučića i Ivice Dačića samo licemerje i laž onih kojima stalo samo do vlasti", rekao je Lazović.

On je dodao da u Skupštini postoje različite ideje o problemu Kosova, ali da je "strašno što se ne zna plan države".

Lazović je pitao poverenicu za ravnopravnost da li će reagovati što Mariniku Tepić i Naima Lea Beširija po nacionalnoj osnovu vređaju predsednik Srbije i "njegove pristalice sa estrade".

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić je, iako po Poslovniku na to nema pravo, odgovorio Lazoviću da izmišlja i da je čudno da se oni koji se zalažu za nezavisno Kosovo i Kurtija, sada brinu za Kosovo, na šta su poslanici opozicije glasno negodovali.

Poslanik Dveri Ivan Kostić pitao je predsednika i ministra odbrane da, ako krene oružani sukob, kako misle da zaštite građane na Kosovu i teritorijalni integritet Srbije.

On je pitao i da li Srbija planira da se obrati Rusiji i ostalim prijateljskim zemljama ili se za pomoć obraćaju samo zemljama NATO koje su priznale Kosovo.

"Da li su predsednik, premijer i ministar spoljnih poslova napravili novu strategiju spoljne politike?" pitao je Kostić i dodao pitanje kada će se vratiti redovno služenje vojnog roka.
Dveri : Kako predsednik i ministar odbrane misle da zaštite građane na KiM ako krene oružani sukob?

Lider Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić pitao je zašto je državni tužilac iz Užica svojevremeneo odbacio prijavu protiv Nikole Damjanovića kad je, pevajući pesme, u tekst o Božiću ubacio deo o pucanju u džamije.

Osvrnuo se na nedavno ubistvo u Priboju i ocenio da dok su god na slobodi i nekažnjeni policajci koji su pevali takve pesme, Bošnjaci neće biti bezbedni.

Posle poslaničkih pitanja poslanici će početi raspravu o izveštaju REM-a o nasilju u televizijskim programima.


Teme