Web Analytics
FT: SAD ograničavaju saradnju i kažnjavaju Kosovo zbog rasplamsavanja tenzija - BetaRS

FT: SAD ograničavaju saradnju i kažnjavaju Kosovo zbog rasplamsavanja tenzija

Politika | 31.05.2023 | access_time 12:40
FT: SAD ograničavaju saradnju i kažnjavaju Kosovo zbog rasplamsavanja tenzija
Foto: Sasa Djordjevic

SAD ograničavaju saradnju i kažnjavaju Kosovo zbog raspirivanja etničkih tenzija što je dovelo do sukoba u kojima su povređeni pripadnici mirovnih snaga NATO i srpski demonstranti, piše Fajnenšel tajms (Financial Times - FT).

Podsećajući na dešavanja na severu Kosova proteklih dana, list prenosi izjavu ambasadora SAD u Prištini Džefrija Hovenira da akcije prištinskih vlasti preduzete u petak kako bi se obezbedio pristup javnim zgradama "nisu bile koordinirane sa SAD".

Hovenir je rekao i da su SAD, kada su saznale, odlučno rekle "ne" jer su predvidele posledice koje se sada vide, kao i da je Kosovo bilo upozoreno na "negativan uticaj" po svoj imidž i napore da se normalizuju odnosi sa Srbijom.

Naveo je da će SAD otkazati učešće Kosova u zajedničkim vojnim vežbama i staviti na čekanje diplomatske sastanke. Vašington će takođe prestati da se zalaže za željeno članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama kao što su Ujedinjene nacije ili Evropska unija.

"Bio bih iznenađen kada bi u ovoj situaciji kosovski zvaničnici posetili SAD", dodao je Hovenir, prenosi FT.

List podseća i na najavu NATO da će rasporediti dodatnih 700 vojnika i izjavu generalnog sekretara Jensa Soltenberga da taj vojni savez "snažno osuđuje" napade i nasilje koji unazađuju Kosovo i ceo region i njihove evroatlantske ambicije.

FT prenosi da su i najviši zvaničnici EU takođe osudili nasilje. Šef evropske diplomatije Žozep Borel rekao je u utorak da su zemlje članice EU razgovarale o "mogućim merama koje treba preduzeti ako strane nastave da se opiru predloženim koracima ka deeskalaciji" jer se ne može dopustiti još jedan sukob.

Tenzije je, dodaje list, dodatno podstakao srpski teniser Novak Đoković koji je u ponedeljak, nakon pobede na Otvorenom prvenstvu Francuske, na kameri napisao "Kosovo je srce Srbije. Zaustavite nasilje".

Sa druge strane, piše FT, predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da Srbija destabilizuje svog južnog suseda.

"Srpske ilegalne strukture pretvorene u kriminalne bande napale su kosovsku policiju, pripadnike Kfora i novinare", napisala je Osmani na Tviteru.

Ona je takođe navelao da su izvršavali naloge predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali nije potkrepila te tvrdnje, ukazuje FT.

List ocenjuje da je kosovski premijer Aljbin Kurti "zadržao prkosan ton". Osuđujući nasilje i zahvaljujući se NATO-u, on je okrivio "desničarske ekstremističke grupe koje nose maske i vandalizuju, napadaju, pale sve što ne smatraju srpskim".

Kurti je obećao "bezuslovnu podršku" albanskim gradonačelnicima koji "i dalje jedini imaju legitimitet da budu u zgradama opština i na usluzi građanima", dodaje list.

Kurti je takođe osudio srpske demonstrante koji su sprejom na vozilima NATO ispisivali slovo "Z", oznaku koju koriste Rusi od invazije Moskve na Ukrajinu. Kosovski Srbi negiraju veze sa Rusijom, ali mnogi gaje simpatije prema Moskvi, staroj slovenskoj saveznici Beograda, piše FT.

List dodaje da je do tenzija došlo u trenutku kada se predsednik Srbije Aleksandar Vučić suočava sa povećanim pritiskom u zemlji gde je, poslednjih dana, hiljade ljudi izašlo na ulice da protestuje zbog odgovora vlasti na pogoršanje javne bezbednosti nakon dva masovna ubistva.

Vučić je podigao borbenu gotovost Vojske Srbije na najviši nivo, posetio snage u blizini granice sa Kosovom i održao sastanke sa ambasadorima Rusije i Kine, kao i sa SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije, podseća FT i prenosi ocenu analitičara da Kosovo samo dodatno komplikuje njegovu situaciju.

Teme