Web Analytics
Počinje samit Evropske političke zajednice u Moldaviji, stigao Zelenski - BetaRS

Počinje samit Evropske političke zajednice u Moldaviji, stigao Zelenski

Svet | 01.06.2023 | access_time 09:05
 Počinje samit Evropske političke zajednice u Moldaviji, stigao Zelenski
FOTO: Katarina Sremcevic

Katarina Sremčević, izveštač agencije Beta Pedeset lidera evropskih zemalja i Evropske unije, među kojima je i Srbija, sastaće se danas u moldavskom selu Bulboaka na drugom samitu Evropske političke zajednice.

Evropska politička zajednica je neformalni diplomatski forum nastao prošle godine na inicijativu francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Tri glavne teme o kojima će biti reči na samitu su bezbednost, energija i povezanost, a činjenica da će se u glavnom gradu Moldavije okupiti 46 evropskih zemalja, po oceni francuskog predsedništva, jaka je politička poruka Moskvi.

Na skupu, koji je najavljen kao najveći politički skup u istoriji Moldavije, učestvovaće predsednik Evropskog saveta, predsednice Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

Očekuje se i dolazak visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepa Borela koji će na marginama skupa razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o situaciji na severu Kosova.

Na samit je jutros stigao i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Domaćin je moldavska predsednica Maja Sandu.

Akreditovano je više od 600 novinara iz cele Evrope, a kompleks zamka Mimi gde se sastanak održava okružuju jake snage bezbednosti. Zamak se nalazi u selu Bulboaka, na 35 kilometara od glavnog grada Kišinjeva i 20 kilometara od granice sa Ukrajinom.

To je, kako su naveli organizatori, prvi samit u državi koja nije članica EU i koja se graniči sa Ukrajinom u kojoj traje rat, što je simbol podrške Moldaviji.

U Kišinjevu od juče ima dosta pripadnika policije na ulicama.

Prvi sastanak održan je prošle godine u Pragu, a naredni se održava u oktobru u Granadi.

Na samitu Evropske političke zajednice u Kišinjevu neće biti razgovora o pristupnim procesima zemalja kandidata za Evropsku uniju, saopšteno je iz Jelisejske palate.

Kako je rečeno, "od početka je jasno" da je Evropska politička zajednica politički forum sa ciljem da se razgovara o pitanjima bezbednosti, regionalnim krizama i sada o ratu u Ukrajini, da joj se iskaže podrška.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Odbojka

Hronika