Web Analytics
Šangaj objavio mere za podršku privatnim ulaganjima - BetaRS

Šangaj objavio mere za podršku privatnim ulaganjima

Ekonomija | 01.06.2023 | access_time 16:10
Šangaj objavio mere za podršku privatnim ulaganjima
FOTO: Xinhua/Jin Liwang

Kineski finansijski centar Šangaj uveo je mere, uključujući poreske olakšice i niže troškove finansiranja, kako bi podstakao privatne investicije, piše Sinhua.

U prva četiri meseca 2023. godine, privatne investicije u Šangaju porasle su 19,8 odsto na godišnjem nivou, čime su se oporavile od niže osnove u istom periodu prošle godine zbog kovid-19, rekao je 30. maja na brifingu za novinare šef šangajske opštinske komisije za razvoj i reformu Gu Jun.

Mere uključuju rušenje nevidljivih barijera za garantovanje jedinstvenog pristupa tržištu za privatna preduzeća i njihovo podsticanje da učestvuju u velikim projektima u 14. petogodišnjem periodu (2021-2025), navodi Sinhua.

Vlasti će ponuditi poreske olakšice za mikro, mala i srednja preduzeća i naučne i tehnološke inovacije. Takođe, osigurali bi se niži troškovi zemljišta.

Oni će takođe pomoći u proširenju kanala finansiranja za privatna preduzeća i usmeravati finansijske institucije da podrže ove projekte uz niže troškove finansiranja

Privatni kapital će biti podstaknut da ulaže u naučne i tehnološke inovacijske projekte i industriju integrisanih kola, biomedicine i veštačke inteligencije.

Privatni kapital će takođe biti podstaknut da ulaže u digitalnu infrastrukturu, uključujući računarsku snagu i novu i obnovljivu energiju.

Vlasti su takođe počele da stabilizuju privatne investicije u sektoru nekretnina i da podstiču privatni kapital da ulaže u revitalizaciju sela i socijalne usluge, uključujući zdravstvenu zaštitu i obrazovanje.

"U sledećem koraku, čvrsto ćemo primeniti ove mere kako bismo obezbedili obim i kvalitet privatnih investicija i dali bolju ulogu privatnim investicijama u promovisanju visokokvalitetnog ekonomskog razvoja", rekao je Gu.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT